Raskaana ei voi tulla uudestaan raskaaksi, eikö niin? Väärin! Arkansasissa Yhdysvalloissa raskaana olleen naisen kohdusta löydettiin uusi nuorempi sikiö. 

Viimeksi päivitetty 10.5.2012

Todd ja Julia Grovenburg saivat kuulla iloisen yllätyksen. Tyttövauvan lisäksi lääkäri löysi kohdusta myös poikavauvan. Pian selvisi, että kyseessä oli paljon harvinaisempi tapaus kuin tyypillinen kaksosraskaus.”Kun äidille tehtiin ultraäänitutkimus, löytyi sikiöpussi, jossa oli yksi kehittyvä vauva. Sitten huomattiin toinen sydänääni. Toinen sikiö oli kehitykseltään huomattavasti nuorempi kuin toinen”, erikoislääkäri Karen Boyle Baltimoren lääkärikeskuksesta kertoo.

Lääkärit yllättyivät

Lääkärit eivät ole keksineet oudolle kehityserolle kuin yhden selityksen: Grovenburgit ovat plussanneet kaksi kertaa. Julia on toisin sanoen tullut raskaaksi raskaana ollessaan.

Lue myös: B-streptokokki raskausaikana

Miten mahdollista?

Gynekologi Robert Atlas kertoo Time-lehden haastattelussa, että kaksinkertainen hedelmöitys tapahtuu silloin, kun nainen jatkaa ovuloimista raskaaksi tulemisen jälkeen. Hedelmöittyneen alkion pitää myös pystyä kiinnittymään kohtuun.

Kaksoishedelmöityksen tekee äärimmäisen harvinaiseksi se tosiasia, että molempia yllä mainittuja tapahtumia ei voi tapahtua normaalissa raskaudessa.

Vaatii poikkeustilanteen

Tyypillisesti raskauden hormonimuutokset estävät raskauden aikaisen ovulaation.

Vaikka toinen ovulaatio tapahtuisi ja munasolu sattuisi hedelmöittymään, kohdun sisäpinta on normaalitapauksissa paksuntunut jo niin paljon, ettei toinen alkio pysty kiinnittymään siihen.

Lue myös: Hyperemeesi riuduttaa odottajan

Luultua yleisempää?

”Vastaavista tapahtumista ei ole tehty tutkimusta. Löysin ainoastaan kymmenen raportoitua tapausta”, Boyle kertoo.

Erikoislääkäri Donnica Moore esittää kuitenkin toisenlaisen arvion. Hänen mukaansa kaksoishedelmöitys voi olla yleisempää kuin mitä tiedämme. Jos kaksosten ikäero on pieni, ei kaksinkertaista hedelmöitystä pysty erottamaan kaksosraskaudesta kuin kromosomitestillä lasten synnyttyä.

Lähteet: ABC-News, Time

Mitä mieltä olet artikkelista?