Suurimmalla osalla naisista kohtu kallistuu eteenpäin, mutta kohtu voi olla taaksepäin kallistunut joko synnynnäisistä rakenteista johtuen tai esimerkiksi leikkausoperaation seurauksena. Taaksepäin kallistunut kohtu ei aiheuta yhdyntäkipuja, raskausvaivoja tai lapsettomuutta, mutta sillä on pieni tilastollinen yhteys näiden vaivojen esiintymiseen.

Viimeksi päivitetty 31.10.2011

Foorumeilla taaksepäin kallistuvan kohdun epäillään aiheuttavan kaikenlaista harmia: Sen epäillään muun muassa aiheuttavan yhdyntäkipuja, alkuraskauden särkyjä ja jopa lapsettomuutta.

Gynekologi Marja Vilkki tyrmää kaikki esitetyt väitteet. Taaksepäin kääntyneellä kohdulla saattaa kuitenkin olla pieni tilastollinen yhteys yllä esitettyihin ilmiöihin.

Aiheuttaa raskauskipuja?

”Taaksepäin kallistunut kohtu ei sinällään aiheuta raskauden aikana ylimääräisiä kipuja. Toisaalta jos kohdun kääntymisen syynä on jokin anatominen poikkeama kuten kohdun kannatinsiteen kireys, saattaa silloin kipuja esiintyä tavallista enemmän”, Vilkki huomauttaa.

Pelkkä taaksepäin kallistunut kohtu ei siis aiheuta ylimääräisiä kipuja. Raskauden ensimmäisellä kolmannella saattaa kuitenkin esiintyä enemmän painon tunnetta, jos äidin kohtu on taaksepäin kallellaan.

”Tällä ei kuitenkaan ole mitään kliinistä merkitystä, sillä näitä tuntemuksia on äideillä muutenkin”, Vilkki huomauttaa.

Yhteys lapsettomuuteen?

Taaksepäin kallistunut kohtu ei sinällään aiheuta lapsettomuutta.

”Tosin lapsettomuudella ja taaksepäin kallistuneella kohdulla saattaa olla yhteinen syy. Tietyt infektiot tai leikkaukset voivat esimerkiksi muuttaa anatomiaa niin, että kohtu kallistuu taaksepäin. Myös endometrioosia, eli kohdun limakalvon sirottumatautia, sairastavilla on tilastollisesti hieman useammin kohtu taaksepäin kuin eteenpäin. Näissä tapauksissa esiintyy myös lapsettomuutta.”

Syntyy vaikutelma siitä, että taaksepäin kallistunut kohtu olisi lapsettomuuden takana, vaikka kohdun kallistuminen ei sinänsä aiheuta mitään. On myös epäselvää, miksi esimerkiksi endometrioosipotilailla on enemmän taaksepäin kallistuneita kohtuja.

”Pientä tilastollista yhteyttä lukuun ottamatta kohdun kallistumisen ja endometrioosin väliltä ei ole löydetty syy-yhteyttä. Endometrioosia sairastavilla saattaa olla myös eteenpäin kallistunut kohtu”, Vilkki sanoo.

Ei aiheuta yhdyntäkipuja

Syvälle menevien yhdyntätyöntöjen epäillään aiheuttavan kipuja naisille, joilla on taaksepäin kallellaan oleva kohtu.

”Tässäkään väitteessä ei ole perää. Kohtu on kannatinsiteillä kiinni sivu- ja takaseinissä. Näin ollen kohtu liikkuu naisen sisällä kuten muutkin sisäelimet vaikka se olisikin taaksepäin kääntynyt”, Vilkki huomauttaa.

Toisaalta yhdyntäkipuja saattavat aiheuttaa sellaiset tekijät, jotka ovat tilastollisessa yhteydessä taaksepäin kallistuneeseen kohtuun.

”Jos kohdun takakannatinsiteet ovat kireät esimerkiksi infektion tai leikkauksen jäljiltä, silloin vaginan takapohjukkaan kohdistuva paine on kivuliasta. Myös endometrioosi aiheuttaa yhdyntäkipuja”, Vilkki kertoo.

Taaksepäin kääntynyt kohtu ei kuitenkaan itsessään aiheuta minkäänlaisia lisävaivoja. Yhdyntäkipujenkin syyt ovat aina jossain muualla, kuin itse taaksepäin kääntyneessä kohdussa.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?