Endometrioosi on kivulias vaiva, joka pahimmillaan aiheuttaa lapsettomuutta. Diagnoosi ei kuitenkaan ole tuomio lapsettomaan elämään. "Mulla todettiin endometrioosi noin seitsemän vuotta sitten. Siitä asti hoitona on ollut vain pillerit ja Burana. Helmikuussa jätettiin kaikki ehkäisyt pois. Yritykset tuotti tulosta loppukesästä, ja kohta meillä on oma vauva sylissä", Marika kertoo.

Jennillä diagnosoitiin endometrioosi kystan poiston yhteydessä. Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa muualla kuin kohdussa, esimerkiksi munasarjoissa ja munanjohtimissa, missä kudos aiheuttaa vuotoa ja kipua. Noin 10 % hedelmällisessä iässä olevista naisista sairastaa endometrioosia. Heistä vajaalla puolella on ongelmia raskaaksi tulemisessa.

 

 



 

Yhdistelmäpillereitä käytetään endometrioosin hillitsemiseen, joten Jenni aloitti ehkäisypillereiden syömisen. Lopulta hän päätti miehensä kanssa yrittää raskautta.

”Kaksi kiertoa, eikä vielä napannut”, hän kertoo harmissaan. ”No, kyllä osasinkin hieman aavistaa. En ole vielä panikoitunut. Mutta haluaisin kuulla, moniko täällä on onnistunut tulla raskaaksi, vaikka onkin endo? Ja kauanko kesti?” Jenni kysyy.

Endometrioosin kanssa elävät naiset kertovat kokemuksistaan Vau.fi:n foorumilla.

Ei aina aiheuta lapsettomuutta

Noin 25 % lapsettomuushoitoja saavista hakeutuu hoitoihin endometrioosin takia. Endometrioosi huomataankin yleensä lapsettomuushoitojen yhteydessä, mutta se ei silti ole tuomio lapsettomaan elämään.

Nimimerkillä Bandida kirjoittava äiti kertoo keskustelleensa lääkärin kanssa endometrioosiepäilystä.

”Endo ei aina aiheuta lapsettomuutta, eikä edes vaikeuksia lapsensaamisessa, vaan paljon on kiinni siitä, miten vaikea endo on kyseessä ja missä niitä pesäkkeitä on. Jos on esimerkiksi munanjohtimet tukossa niiden takia, voi hyvin ymmärtää, että vaikeuttaa hommaa huomattavasti”, Bandida kertoo saaneensa selville.

”Kohta meillä on oma vauva sylissä!”

Marikalla endometrioosin hoitona on ollut pillerit ja Burana. Leikkausta hän ei ole tarvinnut, eikä kontrolleissa ole tarvinnut käydä, joten hän epäilee, että endometrioosi on vain lievä.

”Kesällä -08 jätin pillerit pois ja odottelin menkkakipujen kasvavan syksyn aikana, mutta niin ei käynykkään. Odoteltiin miehen kanssa vielä helmikuuhun -09, jolloin jätettiin kaikki ehkäisyt pois. Ei mitenkään laskettu kiertoa ja ovulaatioajankohtaa, vaan silloin kun huvitti niin yritettiin. Yritykset tuotti tulosta loppukesästä -09”, Marika kertoo.

”Eli kaikki on mahdollista, vaikka oliskin diagnosoitu endo!”

Synnytyksen yhteydessä Marikalta löydettiin endometrioosipesäkkeitä kohdunsuulta. Ne aiheuttivat veristä vuotoa sekä ulos- että sisäänpäin.

”Ainakin mulle kerrottiin lapsiveden olleen veristä. Synnytystä eivät kuitenkaan häirinneet, mutta varmasti olivat häirinneet raskaaksituloa silloin, kun yritimme koko kevään ja kesän. Kuitenkin näin onnellisesti tarinamme päättyi, tai oikeastaan tästä se vasta alkaa”, Marika iloitsee.

”Raskauduin heti alakerran siivousoperaation jälkeen”

”Minulla oli pari vuotta kestäneet voimakkaat alavatsakivut takana, jotka veivät aika ajoin osastohoitoon suonensisäiseen lääkitykseen tulehdusarvojen kohottua”, nimimerkillä Jodiel kirjoittava kertoo.

”Pitkään sanottiin, ettei ole mitään gynekologista, koska ultrassa ei havaittu mitään ja skopia endoepäilyn vuoksi tehtiin, eikä löydöksiä ollut. Viime vuoden lopulla kuitenkin pillerit jäivät pois, ja ovulaatiotikut tulivat tilalle. Ehkäisyn loptettamisen jälkeen kivut tulivat sietämättömiksi. Vauvahaaveen vuoksi lääkärit kuitenkin kallistuivat uuteen laparoskopiaan, vaikka minulla ’ei mitään gynekologista ollutkaan’.”

Leikkauksessa Jodielilta löydettiin endometrioosipesäkkeet muun muassa kohdun takaa ja rakosta. Leikkauksessa havaittiin myös, että osa suolistoa oli liimautunut kiinni vatsanpeitteisiin. Pesäkkeet poistettiin ja kiinnikkeet sekä suolisto irroitettiin leikkauksessa.

”Skopiaa seuraavana päivänä alkoi uusi kierto, ja raskauduin heti alakerran siivousoperaation jälkeen”, Jodiel kertoo.

”Nyt siis onnellisesti kymmenellä viikolla raskaana ja toinen tulossa. Meillä taisi olla ratkaisevasti apua skopiasta. Pitäiskö lähettää kiitoskortti sairaalaan?” hän pohtii.

”Tsemppiä kaikille endon kanssa painiville! Itse toivon, ettei tuo ikinä uusi ja pääsen eroon panacodeista, tramaleista ja sairaalavierailuista ja voin elää kivutonta elämää raskauden jälkeen. Nyt on hyvä olla.”

Kärsitkö sinä endometrioosista? Lue lisää kokemuksia ja osallistu keskusteluun: Endometrioosi ja raskaustoiveet

Mitä mieltä olet artikkelista?