Monet miettivät, kuinka nopeasti raskaaksi tulisi, jos lasta lähtee yrittämään. Raskaaksi tuleminen voi onnistua yhdellä yhdynnällä. Yritys voi myös kestää vuosia. Vau-foorumilla kerrottiin, kuinka pitkään raskauden yrittäminen kesti. Teimme antamistanne vastauksista tilastot.

Viimeksi päivitetty 27.9.2016

Raskaaksi tulemiseen on foorumiviestien perusteella hyvin erimittaisia aikoja. Pisimmillään raskaaksi tulemiseen on mennyt useita vuosia. Monet ovat puolestaan onnistuneet ensimmäisellä yrittämällä.

Tilastossa on yhteensä 58 pariskunnan raskaaksi tulemiseen mennyt aika.

Ensimmäisellä kierrolla tärpänneiden määrä melko suuri

Foorumilaisten viesteistä saa sellaisen kuvan, että ensimmäisellä kierrolla tärpänneitä on melko paljon. Määrä on suurempi kuin niiden onnistuneiden määrä, joilla kesti yli 2 vuotta tulla raskaaksi.

Kokeile tällä pallodiagrammilla, miten ääripäät suhteutuvat toisiinsa:

 

Foorumitilaston lähde: Vau-foorumi: Kuinka kauan yrititte esikoista ennen kuin tärppäsi?

Foorumilaisten ikä ei vaikuttanut tärppäysaikaan

Foorumille annettujen tietojen perusteella iällä ei ollut suuremmin merkitystä raskaaksi tulemisen aikaan. Nopeasti raskaaksi tulleiden ryhmässä ei siis ollut keskimäärin nuorempia naisia ja miehiä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö iällä olisi merkitystä: Foorumilta keräämässämme tilastossa ei ole yhtään yli 35-vuotiasta naista. Miehistä ainoastaan kaksi oli yli 40-vuotiaita. Näistä ikäpaaluista eteenpäin raskautta voidaan joutua yrittämään selvästi pidempään kuin nuoremmalla iällä.

Esimerkiksi Human Reproduction –lehden julkaisemasta tilastosta on nähtävissä, kuinka niin naisen kuin miehen ikä vaikuttaa raskaaksi tulemisen mahdollisuuteen. Kun äiti on 35–39-vuotias ja isä yli 40, pariskunnalla on yli puolet pienemmät mahdollisuudet raskauteen kuin 19–26-vuotiaalla pariskunnalla.

Vanhemmiten raskaaksi ei enää tulla

Naisen hedelmällisyys lähtee selkeään laskuun 35 ikävuoden tienoilla. Koska ihmiset eivät ole samanlaisia, voi notkahdus tapahtua myös paljon aikaisemmin tai hieman myöhemmin.

Eurooppalaisten hedelmällisyyttä selvittäneen Age and Infertility -tutkimuksen mukaan 30–35-vuotiaista naisista jo 16 prosenttia on hedelmättömiä. 36–39-vuotiaiden ryhmässä lapsettomuuden riski on jo 30 prosenttia, ja 40–45-vuotiaista naisista on hedelmällisiä enää 37 prosenttia.

Myös miehen ikääntyminen vaikuttaa lapsen saamiseen. Yli 40-vuotias mies hidastaa raskaaksi tulemista. Vanhempien miesten sperma on laadultaan huonompaa. Myös keskenmenot ovat yleisempiä, kun isä on yli 40-vuotias.

Ikä vaikuttaa myös IVF-hoitojen onnistumisprosenttiin

Raskaaksi tulon vaikeutuessa moni turvautuu hedelmällisyyshoitoihin. Ikä tosin vaikuttaa myös hoitojen onnistumisprosenttiin.

Australialaisille ja uusiseelantilaisille naisille tehdyssä tutkimuksessa alle 30-vuotiaista 26,6 prosenttia tuli raskaaksi yhdellä IVF-kierrolla. Jos nainen oli 35–39-vuotias, onnistumismahdollisuus laski 16,9 prosenttiin. 40–44 vuotiaiden keskuudessa yhdellä IVF-kierrolla raskaaksi tulemisen mahdollisuus oli enää 6,6 prosenttia.

Lähde: Better Health

Kuinka nopeasti teillä tärppäsi? Osallistu keskusteluun: Kuinka kauan yrititte esikoista, ennen kuin tärppäsi?

Mitä mieltä olet artikkelista?