Uskomukset istuvat sitkeässä, vaikka ne olisi kerran toisensa jälkeen todistettu vääriksi. Lue, mitä tiede sanoo uimisesta täydellä vatsalla, sokerihepuleista, television tuijottamisesta "liian läheltä" tai vaikkapa kieroon katsomisesta.

Viimeksi päivitetty 7.8.2017

”Syöminen ennen uimista aiheuttaa kramppeja”

Lapsille on pitkään väitetty, ettei heti syömisen jälkeen saa mennä uimaan. Oletko ehkä itsekin sanonut näin?



Pitkään elänyttä ajattelutapaa on tutkittu jo 60-luvulta lähtien. Tutkijat eivät ole löytäneet minkäänlaista yhteyttä syömisen ja kramppien kehittymisen välille. Niinpä uimaan voi hyvin pulahtaa, vaikka olisikin syönyt jotain välissä.

Koska veri ohjautuu ruoan jälkeen vatsaan, liian rivakkaa kroolaamista täydellä vatsalla on silti ihan hyvä välttää, jotta liike ei ”varastaisi” ruoansulatuksen avuksi kulkeutunutta verta lihasten käyttöön.

Lähde: Human Kinctics

”Kastuminen ja palelu aiheuttavat flunssan”

Vanhempia huolettaa, että kastuminen ja palelu aiheuttavat jälkikasvulle flunssan (lapsia tämä ei useinkaan huoleta). Asia ei kuitenkaan ole aivan näin. Flussan nimittäin aiheuttavat virukset.

Tutkimuksien mukaan nenän kylmettäminen saattaa vähentää vastustuskykyä viruksille ja lisätä näin ollen kylmettymisen riskiä.

Lapset ovat kuitenkin touhukkaita ja varsinkaan pieni kesäsade ei energisten lasten neniä pahemmin kylmetä. On tietysti eri asia, jos lapsi seisoo nenä kylmettyneenä kylmässä vesisateessa. Silloin voidaan sanoa, että sade lisäsi vilustumisen riskiä.

Lähde: BBC

”TV:tä ei saa tuijottaa läheltä”

Nykymeno ei sovellu ihmiselle – eikä ihmissilmille. Evoluutioympäristössä ihminen on tähyillyt kaukana leikkiviä lapsia ja lymyileviä saaliseläimiä tai vihollisia. Nykyään ihminen tuijottaa televisiota, tietokonetta, iPadia, kirjoja ja kännykkää hyvin läheltä ja tämä väsyttää silmiä.

Lapsille usein sanotaankin, ettei televisiota saisi tuijottaa liian läheltä.

Vaikka ihmisen silmiä pitäisi välillä lepuuttaa katselemalla kauas, lasten televisiotuijotus ei ole niitä asioita, joista olisi haittaa silmille. Tuijotetaanhan iPadia, kännykkää ja tietokonetta yleensä paljon lähempää kuin telkkaria.

Varoittelu tuijottamisen vaarallisuudesta juontuu television alkuaikoihin. 1960-luvulla GE-yrityksen lanseeraama televisio oli erityisen tehokas säteilemään. Haitallisuuden vuoksi malli vedettiin pois markkinoilta, mutta uskomus televisiosäteilyn haitallisuudesta (etenkin läheltä katsottuna) jäi elämään.

Lähde: Scientific American

”Sokeri saa lapset villiintymään”

Synttärikutsut = paljon sokeriherkkuja ja hiki päässä riehuvia lapsia. Onko siis niin, että sokeri saa lapset pimahtamaan?

Asiaa on tutkittu jo vuonna 1994. Tutkimuksessa testattiin sokerin vaikutuksia lapsiin: sokeriherkuilla ei ollut vaikutusta lasten käytökseen, eikä myöskään lasten älylliseen suoriutumiseen. Myytti elää silti sitkeänä.

Toisessa tutkimuksessa on jopa havaittu, että vanhemmat pitävät lapsiaan villimpinä silloin, kun tietävät lastensa syöneen sokeria. Myytti sokerista vaikuttaa siis siihen, miten vanhemmat kokevat lapsensa.

Lähteet: tutkimus, tutkimus

”Silmät voivat jäädä kieroon”

Kieroon katsominen ynnä muu ilveily alkaa yleensä jossain vaiheessa hermostuttaa vanhempia. Niinpä monet vanhemmat ovat päätyneet uhkailemaan lapsia: jos jatkat ilmeilyä, silmäsi vielä jäävät noin.

Ei kuitenkaan tunneta yhtään tapausta, jossa silmät tai naama olisi juuttunut irviasuunsa. Tätä salaisuutta ei kuitenkaan kannata kertoa näsäviisaille lapsille.

Mitä mieltä olet artikkelista?