Syksyllä internetin surffaajia viihdytti mediassakin huomioitu Huuto.net-sivuston ilmoitus, jossa äiti huutokauppasi raskausajan vaatteita humoristisin sanakääntein. Hersyvällä sarkasmilla maustetun kirjoituksen sanoma oli se, että äitiysvaatteet ovat enimmäkseen kamalia.

Viimeksi päivitetty 22.11.2011

”En keksi näistä kleedjuista mitään nasevia myyntisloganeita. ’Korostaa upeasti raskausvatsaa.’ Niin vissiin. Ei raskausvatsaa voi korostaa upeasti, kun se pötsi itsessään on kaamea – ainakin mun oli. Nelihenkinen perhe ois mahtunu sen alle sateen suojaan. Sit joitain raskausvaatteitahan mainostetaan sellaisina, joita voi käyttää raskauden jälkeenkin. Ihanan ekologinen ajatus, mutta totuus on karu”, äiti kirjoittaa. 

Tätä karua totuutta hän kuvailee muun muassa näin:

”Musta pitkä trikoomekko: Ihan hirvee soputeltta, merkki joku ’mama – enjoy your pregnancy’ (tirsk…). Mutta mahduin siihen kertaalleen kaverin synttäreillä ja se riitti.”

 

”Kolmas harmaa t-paita: Lyhyt lepakkohihaleikkaus ja joku kiristyshässäkkä daisojen alla. Toi kuvio on vissiin musteläiskätesti, jonka tarkoitus on harhauttaa jengiä pohtimaan jotain muuta kuin sitä, odotatko kaksosia.”

 

Ilmoituksen innoittamana vau.fi jalkautui tekemään gallupia siitä, pukevatko raskausvaatteet ja mitä naiset ylipäätään löytävät raskausaikana päälleen.

 

Pitsillä ei koreilla, vaikka kuningatarfiilis olisikin

 

Saman mielipiteen äitiysvaatteiden karmeudesta jakaa Maiju:

”En tykkää etsiä vaatteita äitiysosastolta. Inhoan niitä hörhelöitä. Yritän pärjätä omilla vanhoilla ja ostaa isompia kokoja normaalista mallistosta.”

 

”On se kyllä haastavampaa löytää raskaana kivannäköistä päälle. Itse ihan kaipasin loppuvaiheessa sitä, että pääsisi jo omiin vaatteisiin”, sanoo Mari.

 

”Olin raskaana talvella ja töissäni tulee pukeutua siististi. Nämä toivat pukeutumiseen haastetta, mutta ihan hyvin löysin raskauden edetessäkin suoria housuja ja fiksumpia paitoja”, kertoo Anne-Mari.

 

”Minä käytin niitä, mitä kavereilta sain. Oli ne sitten tyylikkäitä tai ei. Käytin myös paljon hameita, koska äitiyshousutkin painoivat”, muistelee vieressä seisova Tanja. ”Ja kyllähän se vaatteen mukavuus ajoi hyvännäköisyyden edelle. Esimerkiksi alusvaatteiden tuli olla pehmeää materiaalia.”

 

”Joo, maha oli jotenkin herkkä. Ei siinä huvittanut karheilla pitsialusasuilla koreilla”, naurahtaa Anne-Mari.

 

Naiset eivät jaa myynti-ilmoituksen kantaa siitä, että raskaana ollessa olisi tuomittu pukemaan ylle vain puolijoukkuetelttoja.

”Raskausaikana oli jotenkin kuningatarfiilis. Sama se, mitä oli päällä”, sanoo Anne-Mari.

 

Myös Henna viihtyi raskausajan vaatteissa.

”Tykkäsin pitää jopa pitkiä ihonmyötäisiä paitoja, jotka korostivat vatsaa kauniisti. Mielestäni isompi ongelma onkin se, että mammavaatteiden valikoima on huono ja hinnat korkeat.”

 

Väljä tunikamuoti suosii, mutta ulko- ja juhlavaatteita vaikea löytää

 

Moni kertoi löytäneensä vaatteita normaalista mallistosta. Jyväskylässä Kappahlissa työskentelevä Jonna ja Aleksi 13:ssa työskentelevä Jaana mainitsevatkin, että nykymuoti suosii raskaana olevia.

 

”Nyt on paljon tunikoita ja muutenkin väljempiä ja pidempiä malleja. Itse pukeuduin raskausaikana esimerkiksi pitkään neuleeseen ja paksuihin sukkahousuihin”, sanoo Jonna.

 

Monet toivatkin esille erityisesti ulko- ja juhlavaatteiden löytämisen vaikeuden.

”Aiempien kesäraskauksien aikaan ei ollut vaikea löytää kivoja vaatteita. Nyt olen talvea vasten raskaana. Ulkovaatteet ovat melko kalliita hankittavaksi vain pariksi kuukaudeksi”, Laura kertoo.

 

Juhlavaatteiden perässä on puolestaan juostu Helsingin erikoisliikkeissä, tilattu sattumanvaraisesti verkkokaupasta tai tehty itse.

 

Tavallisesta mallistosta voi kuitenkin juhla-asunkin löytää.

Raskausaikaa viettävä muotibloggaaja Coco esittelee sivullaan valitsemaansa juhla-asua. Kuvassa hänellä on joustava kynähame ja pitkä valkoinen kauluspaita. Kokonaisuus on kirvoittanut paljon kehuja. Eräs kommentoija mainitsee kuitenkin kärkkäästi, että asu tuo mieleen tarjoilijan. Kommentti vaikuttaa olevan sukua Huuto.net-ilmoituksen kirpakkuudelle: vaikka kuinka raskaana ollessa yrittäisi, ei vain voi kaikkien mielestä onnistua.

 

H&M:n markkinointiosastolta Tiina Miettinen listaa suositun vaateketjun äitiysmalliston myydyimpiä tuotteita:

”Talvitakkien, farkkujen ja sukkahousujen menekki on kova.”

Miettinen kuitenkin mainitsee, että kaikkein ostetuimpia äitiysosaston vaatteita ovat mahavyöt ja imetystopit.

 

Ehkä tämä kertoo siitä, että äitiysvaatteilta halutaan ennen kaikkea käytännöllisyyttä ja mukavuutta.

”Toivon vain, että mahtuisin vielä edes mieheni takkiin. Enemmän on mietityttänyt ne lastenvaatteet”, Maiju kiteyttääkin.
 


Teksti: Jaana Kinnari

Kuva: iStockphoto


Lue myös:

Ihana kamala vatsakumpu!

”Jos ei jaksakaan intoilla”

Ulkonäön kommentointi sallittu?

Huumorisoppa raskaudesta

 

Linkki Huuto.netin ilmoitukseen

Mitä mieltä olet artikkelista?