Vielä kaksi sukupolvea sitten naiset ajelivat korkeintaan kainalokarvat. Nykyään yhä useampi haluaa olla kaulasta alaspäin täysin karvaton. Brasilialaiseen vahaukseen erikoistunut kosmetologi kertoo, miksi karvattomuuteen jää koukkuun.

Viimeksi päivitetty 10.7.2012

Guro Høgås, 35, on norjalainen kosmetologi ja kauneushoitolan johtaja. Hän sanoo, että yhä useammat naiset haluavat poistaa häpykarvansa.


 


”Kehitys on ollut mullistavaa. Kaksi sukupolvea sitten oli ehkä normaalia ajella kainalot, jos karvoja oli ”liian paljon”, mutta ei jalkoja tai mitään muutakaan. Meidän äitiemme sukupolvi taas on yleensä ajellut kainalot ja sääret, ainakin silloin tällöin. Minun sukupolvelleni puolestaan on yleistä ajella kainaloiden ja säärien lisäksi myös alapään karvoitusta, enemmän tai vähemmän. Ja yhä useammat ihmiset ottavat kaiken pois”,  sanoo Høgås.

Ja jos haluaa heittää hyvästit karvoitukselle, on vahaus siihen kestävin ratkaisu. Jotkut siistivät sillä bikinirajaa hieman enemmän, jotkut otattavat pois aivan kaikki karvat. Tätä kutsutaan brasilialaiseksi vahaukseksi. Høgåsin hoitolassa brassivahauksia ottavat naiset laajalla ikäskaalalla: asiakkaat ovat 16-65 -vuotiaita. Suurin osa on kuitenkin 20-35 -vuotiaita.

”Tämän hetken trendi on vähäinen karvoitus tai täysi karvattomuus. Siitä tulee koko ajan yleisempää ja tavallisempaa. Enkä usko, että tämä suuntaus olisi muuttumassa. Nainen, joka ottaa ensi kertaa brasilialaisen vahauksen, saa aivan uudenlaisen tuntuman alapäähänsä”, Høgås uskoo.

Vähemmän infektioita

Mutta eikö karvoilla ole kuitenkin jokin tarkoitus olemassaololleen, ei kai niitä muuten olisi? Eikö ole helpompaa saada infektioita, jos otattaa kaiken pois?

”Saamme palautetta asiakkailta, että asia onkin aivan päinvastoin. Naiset, jotka ovat sairastaneet toistuvia virtsatieinfektioita tai sieni-infektioita, sanovat että tulehduksia on ollut karvattoman elämän jälkeen harvemmin. Mitä vähemmän karvoja, sitä vähemmän bakteereja.”

Intiimialueiden käsittelyssä hyvä hygienia on erityisen tärkeää.

”Jokaisessa vahalaatikossa on lämpömittari varmistamassa, että vaha on niin kuumaa, etteivät bakteerit pysty muhimaan siinä. Naiset peseytyvät lämpimällä vedellä ja makaavat puhtaiden pyyhkeiden päällä vahauksen ajan. Tarvikkeet, jotka ovat kosketuksessa sukuelimiin, ovat kertakäyttöisiä ja heitetään pois käytön jälkeen”, Høgås kertoo.

Vähemmän hajuja

Høgås sanoo, että häpykarvojen poiston myötä vähenevät myös hajut sukuelimissä.

”Jotkut saattavat ajatella, että pieni tuoksu on puolisosta vain viehättävää, mutta meillä vahauksessa käyvät naiset ovat sitä mieltä, että mitä vähemmän hajua, sen parempi.”

Høgås itse koki brasilialaisen vahauksen ensimmäistä kertaa 14 vuotta sitten.

”Jäin heti koukkuun. Se antaa mahtavan tuntuman – hyvin pehmeän. Ja ymmärrän hyvin miksi brasilialaisittain vahattu alapää on miestenkin mieleen. Mutta haluan korostaa, että useimmat naiset tekevät tätä ihan itsensä vuoksi”, sanoo Høgås ja lisää:

”Ei ole mikään salaisuus, että ne, jotka kokeilevat brasilialaista vahausta tulevat siitä riippuvaiseksi.”

Monet koukussa karvattomuuteen

Monet naiset käyvätkin vahattavana neljän viikon välein. Høgåsilla on lukuisia kanta-asiakkaita, jotka ovat käyneet vahauksessa säännöllisesti jo vuosia.

”Kun vahauksessa käy säännöllisesti, tulee karvoja ajan mittaan vähemmän ja vähemmän. Joillain kasvaa 50% vähemmän karvaa kahdeksan vuoden jälkeen, onnekkaimmilla karvoista on lähtenyt jo lähes 100%.”

Sattuuko vahaus?

”Kyllä, se on hieman kivuliasta. Todellisuudessa lähes kaikki, ehkä 99 prosenttia, sanovat että se oli vähemmän tuskallista kuin olivat kuvitelleet. Kivuliain paikka vahauksessa on klitoriksen yläpuolella, koska siellä on paljon hermoja. Mutta vahaus sattuu vain sen hetken, kun liuskat repäistään irti, se ei kirvele jälkikäteen.”

Guro Høgås.

”Kerran asiakkaani alkoi itkemään. Neljä viikkoa myöhemmin hän soitti uudestaan ​​ja kertoi haluavansa tulla uudelleen vahattavaksi, koska se oli hänen mukaansa kuitenkin kaiken tuskan arvoista.”

Miksi vahaus on parempi ratkaisu kuin karvojen ajelu höylällä?

”Kun karvat ajaa höylällä, sänki tuntuu monesti seuraavana päivänä. Karvat kasvavat silloin hyvin nopeasti takaisin ja iho myös monesti kutisee. Kun karvat poistetaan vahalla, saa nauttia karvattomuudesta kahden ensimmäisen viikon ajan. Kolmannella viikolla tulee pientä sänkeä. Ja vasta neljännellä viikolla karvat alkavat kasvaa uudelleen”, Høgås lupaa.

Kaikki pois tai pieni kaistale jäljelle

Kuinka paljon karvoja sitten otetaan pois, riippuu asiakkaan mausta. Jotkut jättävät pienen kaistaleen tai kolmion. Høgås sanoo, että tämä on vähenemässä.

”Vielä muutama vuosi sitten noin puolet naisista halusi jättää jotain alapääkarvoitusta jäljelle. Tänä päivänä noin 30% asiakkaista haluaa jättää tuon kaistaleen tai kolmion”, arvioi Høgås.

Mitä sanoo ihotautilääkäri?

Mutta entäpä karvojen funktio? Eikö niiden pitäisi suojella, ja kuljettaa pois hikeä?  Ihotautilääkäri Kristian Reen mukaan häpykarvoilla ei ole sen kummempaa tarkoitusta kuin kainalokarvoillakaan. Lääketieteellisesti katsottuna häpykarvojen poistosta ei sinänsä ole haittaa.

”Minun on kuitenkin sanottava, että en oikein ymmärrä sitä. Naiset nyppivät kulmakarvojaankin, koska he eivät ole tyytyväisiä siihen, miltä ne näyttävät. Tämä on vain tyhmää. Miksi ei vain voisi olla sellainen kuin on?”, Reen kysyy.

Monet ihotautilääkärit tekevät karvojen poistoa laserilla, mutta siihen ei Reen ryhdy.

”Ne asiakkaat, jotka harmittelevat karvojen kasvua vaikkapa hormonaalisista syistä, lähetän jatkotoimenpiteisiin. Mutta karvojen poisto kosmeettisista syistä ei ole minun tehtäväni”, sanoo Reen.

Mitä mieltä olet artikkelista?