Odottaja saattaa nähdä hyvinkin omituisia unia. Hormonit ja odotukseen liittyvä vilkas tunne-elämä antavat pontta raskausajan unille. Foorumilla keskustellaan villeimmistä odotusajan unista.

Viimeksi päivitetty 15.9.2018

Unet heijastelevat tunne-elämää, joten on luonnollista, että tunteikkaana raskausaikana ne voivat olla tavallista oudompia. Myös hormonaaliset muutokset voivat tehdä unista vilkkaampia. Nimimerkki elaffy uneksi näinkin villisti odotusaikanaan:

”Minä näin joskus aika alkuraskaudessa nuorinta odottaessa unta, jossa synnytin vauvaa. Sairaalassa oli synnytyssalit vähissä ja meitä oli kaksi synnyttäjää samassa salissa. Sänkyjä oli kuitenkin vain yksi, joten ponnistettiin siinä aina vuorotellen. Lopulta uni meni niin oudoksi, että synnytimmekin samaa lasta ja kun toinen väsyi, toinen jatkoi saman vauvan ponnistamista.”

Myös nimimerkki MCecilia on nähnyt raskausaikana varsin lennokkaita unia:

”Mä näen tosi outoja unia jatkuvasti! Nää on alkanut tässä toisen kolmanneksen aikana. Ei mitään major painajaisia onneks enää, vaan nykyään tosi jännittäviä seikkailu-unia, jossa esim. hyppään jostain korkealta tai juoksen jotain kummallista seikkailurataa.”

Odottaja muistaa unet paremmin

Raskausajalle on tyypillistä tiheä heräily öisin esimerkiksi vessakäyntien vuoksi. Odottaja saattaakin muistaa unensa tavallista paremmin, sillä usein tapahtuva heräily katkaisee REM-univaiheen, johon unien näkeminen sijoittuu.

”Raskausajan unet ovat olleet todella eläviä ja yleensä olen muistanut ne hyvin aamulla. Mitään kovin positiivisia unet eivät ole olleet, vaan enemmän ahdistavia ja jopa ihan painajaisia”, kertoo elaffy.

Vauva unohtuu ja puoliso pettää

Syntyneen vauvan hukkaaminen tai unohtaminen ja puolison pettäminen ovat teemoja, jotka toistuvat monen odottajan unissa. Nimimerkki nenna uneksi yhtenään molemmista:

”Näin molemmissa raskauksissa ihan uskomattomia unia. Esikoista odottaessa mies petti unissani monesti. Unohdin myös vauvan aina jonnekin. Tokaa odottaessa unohdin esikoisen ja otin vaan vauvan mukaan jne. Joskus myös ajelin vanhalla autolla jotain suon pitkospuita pitkin pelastamaan vauvaa. Tosi älyvapaita unia.”

”Kaksosia odottaessa näin unia, joissa mies petti minua koko ajan ja joka paikassa. Kolmatta odottaessa näin vain unia, että olin unohtanut jonkun tai jotkut lapset kotiin ja lähtenyt itse johonkin. Kesken unen tajusin aina, että apua – vauva on ollut koko päivän yksin kotona tai että olin jättänyt 2v lapsen yksin tunneiksi. Kai alitajunta jotenkin käsitteli sitä vauvan syntymää noin”, kertoo puolestaan elaffy.

Unien taustalla moninaiset tunteet

Näillekin teemoille on luonnollinen selitys. Pettämisunet saattavat kertoa odottajan epävarmuudesta suuren elämänmuutoksen pyörteissä. Raskaana oleva nainen voi esimerkiksi kokea olevansa riippuvainen puolisonsa tuesta ja saattaa alitajuisesti pelätä menettävänsä tämän. Vauvan hukkaamisesta uneksiminen voi puolestaan kertoa tunnemyrskystä, joka liittyy uuteen, valtavaan vastuuseen, jonka lapsi tuo tullessaan.

Odottajan ei kannata huolestua oudoista ja intensiivisistä unistaan, sillä ne kuuluvat asiaan ja kertovat vain elämänmuutokseen liittyvästä jännityksestä ja odotuksesta.

Näitkö sinä villejä unia odotusaikana? Tule jakamaan hulluimmat unesi foorumille: Raskausajan unet

Lähde: Babycenter

 

Mitä mieltä olet artikkelista?