Alkuperäiset suunnitelmat lapsiluvusta eivät aina toteudu, ja toivottu lasten lukumäärä saattaa muuttua moneen otteeseen matkan varrella. Äidit kertovat Vau.fi-foorumilla, miten he päättivät lapsiluvustaan – ja pitikö päätös.

Viimeksi päivitetty 1.4.2019

Suunnitelmat lapsiluvusta eivät aina mene yksiin todellisuuden kanssa. Lapsiluku saattaa jäädä suunniteltua pienemmäksi tai toisaalta lapsia voi tulla enemmän kuin oli aluksi tarkoitus. Kuudetta lastaan odottava Zeni kertoo, että alun perin hänen ja puolisonsa suunnitelmissa ei ollut lapsia lainkaan:”Meillä oli alun perin toiveissa 0 lasta. Esikoinen sai kuitenkin alkunsa yllätyksenä reilun kuukauden seurustelun jälkeen. Sitten puhuttiin, että 4-5 lasta sopisi meille, iso perhe alkoi kuulostaa todella hyvältä. Ja nyt odotellaan sitten Kutosta rv28.”

Mies muutti suunnitelmat

Myös nimimerkki Nurinkehrääjä oli pitkään sitä mieltä, että jäisi vapaaehtoisesti lapsettomaksi. Toisin kuitenkin kävi:

”Vielä pari vuotta sitten olin pesunkestävä Vela (vapaaehtoisesti lapseton) ja päättänyt lujasti olla koskaan ikinä milloinkaan lisääntymättä! Mutta sitten tapasin nykyisen Ukon ja tässä sitä ollaan rv22”, Nurinkehrääjä kirjoittaa.

”Olemme tulleet toisiin ajatuksiin pitkin matkaa”

Usein toivottu lapsiluku kasvaa matkan varrella: yhden lapsen jälkeen haluaakin vielä toisen ja toisen jälkeen kolmannen. Näin kävi myös nimimerkille Tips:

”Alun perin ei pitänyt tulla lapsia, mutta siinä 27v aloin miettiä että kyllähän lapsia pitäisi olla. Miestä sai muutaman vuoden lämmitellä kunnes kolmekymppisenä tehtiin esikoinen. Silloin oli selvä että toinenkin pitää saada ja se on sitten siinä. Nyt on nämä kaksi muksua, ja kovasti kuumeilen jo kolmatta sitten vuoden tai parin päästä. Eli päätös ei ollut helppo eikä varsinaisesti edes yksimielinen. Ja olemme tulleet toisiin ajatuksiin pitkin matkaa.”

”Katsotaan, tuntuuko perhe kokonaiselta”

Toiset tietävät alusta asti haluavansa lapsia, mutta lasten toivottu lukumäärä jää avoimeksi. Tiuhtimus uskoo, että sopivan lapsiluvun tietää sitten, kun perhe tuntuu kokonaiselta:

”Lapset tulivat jostain syystä puheeksi vähän seurustelun alun jälkeen, selvää että kumpikin niitä haluaa, mies puhui silloin 2 ja minä 3. Nyt meillä on jo nämä kaksi ja ollaan mietitty vielä että ehkä 1-2 , katsotaan sitten kolmannen jälkeen tuntuuko perhe kokonaiselta vai mahtuuko vielä neljäs.”

Millaisia suunnitelmia sinulla oli lapsiluvun suhteen, ja ovatko suunnitelmat pitäneet? Osallistu keskusteluun foorumilla: Miten päätitte lapsiluvustanne?

Mitä mieltä olet artikkelista?