Synnytys on monille tuskallinen kokemus, mutta kumpi siinä on kivuliaampaa, avautumis- vai ponnistusvaihe? Vau.fi-foorumin äidit kertovat.

Viimeksi päivitetty 4.8.2019

Synnytyksessä on kolme vaihetta, mutta kaksi niistä, avautumis- ja ponnistusvaihe, ovat useimmiten kivuliaimmat. Se, kumpi näistä on tuskallisempi kokemus, jakaa mielipiteet Vau.fi-foorumilla. Emsu86 on vahvasti sitä mieltä, että ponnistusvaihe oli pahinta synnytyksessä:

”Sanon että ponnistus, molemmissa aikaisemmissa synnytyksissä ponnistusvaihe on kestänyt tunnin. Kipu lamaannuttaa ja pakokauhu iskee, se fiilis etten vaan pysty enkä halua siihen.”

”Venymisen tunne on ilkeä”

Samoilla linjoilla on Tips, vaikka hänen synnytyksissään ponnistusvaiheet olivat kohtalaisen lyhyitä:

”Se vaan tuntuu niin ikävältä. Supistukset vielä voi hengitellä ja huutaa pois yhden kerrallaan, mutta se venymisen tunne on ilkeä. Ja minä olen sentään päässyt vähällä. Esikoisen ponnistusvaihe oli vajaa 10 min, kuopuksen 2 min. Repeämiä ei tullut. Mutta on se silti yääh.”

Supistustuskaa 18 tuntia

Sen sijaan Gingerin mielestä avautumisvaihe oli ehdottomasti ponnistamista tuskallisempi osa synnytystä. Hän joutui kärvistelemään supistustuskissa lukuisia tunteja:

”Avautumisvaihe ihan ehdottomasti. Synnytys oli käynnissä, kipeitä supistuksia tuli ja tuli, mutta en auennut sitten millään, olin niissä tuskissa sitten 18h. Kaikkea tuli testattua, mutta mitään ei tapahtunut.”

”Ponnistaminen oli kivaa avautumiseen verrattuna”

Myös nimimerkki Candice kärsi kovista supistuksista puoli vuorokautta. Hänen mielestään ponnistamisvaihe oli suorastaan mukava avautumiseen verrattuna:

”Musta se avautumisvaihe oli ihan kamala! Mulla oli kyllä käynnistetty, oksitosiinitippa meni koko ajan, ei oo muusta kokemusta. Sitten 12h jatkuvalla syötöllä kovia supistuksia, eikä edistystä tapahtunu sitten millään ennen epiduraalia. Siitäkin oli vain hetkeksi apua, kun aukesin niin vauhdilla loppuun asti. Ponnistaminen oli suorastaan kivaa avautumisvaiheeseen verrattuna. Ehkä siinä helpotti sekin, kun ties, että kohta tää loppuu ja saa vauvan syliin”, Candice miettii.

Järkyttävät jälkisupistukset

Synnyttäneiden naisten joukossa on kuitenkin myös heitä, joille pahinta synnytyksessä ei ollut sen enempää avautumis- kuin ponnistusvaihekaan, vaan synnytystä seuraava toipumisvaihe:

”Synnytyksestä toipuminen oli mun mielestä pahinta. Järkyttävät jälkisupistukset joiden jälkeen ei tule palkintoa, verta ja hikeä joka paikassa. Lienee selvää, että mulla on synnytykset olleet helppoja, nopeita ja melko kivuttomia”, Zeni kirjoittaa.

Mikä oli sinun mielestäsi tuskallisin osa synnytystä? Kerro se foorumilla: Mikä on synnytyksen pahin vaihe?

Mitä mieltä olet artikkelista?