Kasvaako ainoasta lapsesta itsekäs aikuinen? Voiko ainokaisen lapsuus olla täysin onnellinen vai jääkö hän jostain paitsi? Tarvitseeko lapsi sisaruksia? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Vau.fi-foorumilla.

Viimeksi päivitetty 18.3.2019

Pitäisikö lapsella olla sisaruksia vai voiko ainokainen kasvaa onnelliseksi ja tasapainoiseksi aikuiseksi? Tätä puntaroi nimimerkki Tindell Vau.fi-foorumilla:”Onko mielestänne lapsen elämä yhtä ihana ilman sisaruksia vai kasvaako ainoasta lapsesta itsekäs, kuten väitetään? Itsestä tuntuu, että haluan vain yhden lapsen ihan taloudellisistakin syistä. Olenko itsekäs kun näin ajattelen?”

Kasvatuksesta kiinni

Se, millaiseksi lapsi kasvaa, ei ole sisaruksista kiinni, vaan kasvatuksesta. Näin uskoo Nurinkehrääjä:

”Ukkoni on vanhempiensa ainut lapsi, epäitsekäs ja rakastava, onnellisen lapsuuden elänyt ja fiksusti kasvatettu. Myös entinen ystäväni on ainut lapsi, mutta pilalle hemmoteltu, tottunut saamaan kaiken mitä keksii haluta ja todella itsekäs. Että kyllä se on paljolti kasvatuksesta kiinni.”

”Lapsiluku siinä missä muutkin”

Nimimerkki Tips kasvoi perheensä ainokaisena eikä koe jääneensä paitsi mistään. Kun sisarusta ei ollut, lemmikin ja ystävien merkitys korostui:

”En lapsena osannut kaivata sisaruksia vaikka kavereilla kaikilla niitä oli, meiltä löytyi koira joka oli kovin tärkeä. Myös ystävien merkitys korostui. Hemmoteltu en todella ole, vanhempani tekivät hyvää työtä minua kasvattaessan. Tunnen muitakin vapaaehtoisesti yhden lapsen perheitä, joille yksi lapsi on sopinut elämäntyyliin. Lapsiluku se on missä muutkin”, Tips kirjoittaa.

”Toivoin itselleni aina sisarusta”

Myös Ulkosuomalainen varttui vailla sisarusta. Hän kertoo toivoneensa aina siskoa tai veljeä, ja lopulta kokemus ainokaisuudesta vaikutti omaan lapsilukutoiveeseen:

”Minä taas olin perheeni ainokainen ( sisaruksia sain kun olin 19v ja itse jo äiti) ja aina toivoin itselleni sisarusta. Ystäviä ja kavereita kyllä oli enkä yksin ollut koskaan. Silloin jo lapsena päätin, että jos vain saan niin haluan mahdollisimman monta lasta, ettei omani tarvitse olla yksin ainoana. Onneksi sain neljä ihanaa pientä tyttöä 5 vuoden sisällä.”

Mitä mieltä sinä olet – tarvitseeko lapsi sisaruksia? Ota osaa keskusteluun foorumilla: Vain yksi lapsi?

Mitä mieltä olet artikkelista?