Kesäretki saareen virkisti koko perheemme mieltä. Turun kaupungin ulkoilusaari Vepsä on mainio kohde luonnon helmassa lomailuun.

Viimeksi päivitetty 8.7.2018

Kävimme tällä viikolla pienellä kesäreissulla koko perheen voimin. Reissuun lähtö neljän lapsen kanssa on aina enemmän tai vähemmän stressaavaa, joten halusimme mennä johonkin melko helppoon kohteeseen, jonne pääsemiseksi ei tarvitsisi matkustaa tuntikausia. Niinpä suuntasimme Vepsään, joka on Turun kaupungin ulkoilusaari keskellä Airiston ulappaa. Sinne pääsee pienellä laivalla tunnissa suoraan Turun jokirannasta.

Laivamatka jännitti ja innosti taaperoa.

Vuokrasimme Vepsästä mökin yhdeksi yöksi. Mukaan otetusta tavaramäärästä olisi kyllä voinut luulla, että olimme lähdössä viikon matkalle. Mutta sellaista se on, kun mukaan pitää pakata parit vaihtovaatteet kuudelle henkilölle, kurahousut ja kumisaappaat, tuttipullot ja eväskassit.

Vepsässä meidät toivotti tervetulleiksi valtava lauma valkoposkihanhia. Niiden lukuisat jätökset olivat pieni miinus muuten kauniilla saarella.

Voita tiskin alta

Vepsässä on kahvila-ravintola, mutta emme halunneet maksaa maltaita syödäksemme jonkun muun kokkaamaa ruokaa. Sitä paitsi mökkitunnelmaan kuuluu olennaisesti grillaus. Niinpä mukaan lähtivät makkarat, kanafileet, vihannekset ja kumppanit. Aamiaistarvikkeetkin kuljetimme saarelle juustosiivuja ja jugurttia myöten.

Ja hyvä että kuljetimme! Perillä nimittäin huomasimme, että saarelta ei voinut ostaa esimerkiksi leipää tai margariinia. Vepsän kotisivuilla mainittu peruselintarvikkeiden myynti tarkoitti ilmeisesti lähinnä makkaraa ja olutta. Lapsille lupaamani letut hillolla ja kermavaahdolla meinasivat jäädä haaveeksi, kunnes ravintolahenkilökunta suostui myymään meille ikään kuin tiskin alta kermaa ja voita paistamiseen.

Sormiruokailua koko perheen voimin

Toinen haaste oli seuraavan päivän lounas, kun mökki ruuanlaittovälineineen ei ollut enää käytössämme. Oletimme että alueen keittokatoksista löytyisivät pannut ja kattilat, mutta siellä ei ollutkaan muuta kuin uuni sekä tyhjät kaapit. Onneksi hätä (ja vastuu nälkäisistä lapsista) keksii keinot, ja niinpä kypsensimme ruokamme uunipellin päällä ja söimme sen paperiservettien päältä – sormin tietysti.

Lapsille riittää puuhaa Vepsän saarella.

Ruokavaikeuksista huolimatta reissumme sujui hyvin. Pääsimme tutkailemaan saaren luontopolkua, tähystämään maisemia rantakallioilta, pelaamaan minigolfia ja saunomaan ja uimaan ilta-auringossa. Minäkin heitin viimeinkin talviturkkini mereen (joka oli muuten jääkylmä!).

Vuokrasimme rantasaunan käyttöömme tunniksi. Se kannatti – jäähyllä oli ihana nautiskella ilta-auringosta rantakalliolla.

Hieno seikkailu

Lapsillemme laivaretki saareen ja yöpyminen pienessä mökissä – jota taaperomme kutsui leikkimökiksi – oli hieno seikkailu, jolle he lähtivät vähintään yhtä mielellään kuin vaikkapa huvipuistoreissulle. Onneksi tällaisia melko edullisia retkikohteita vielä on. Vepsäänhän voi mennä myös päiväretkelle uimaan ja liikkumaan luonnossa.

Lyhyt matka kaupungista oli Vepsän ehdoton plussa lastenkin mielestä.

Asumme itse omakotitalossa luonnon helmassa, mutta erityisesti kaupungissa asuville (lapsi)perheille Vepsän kaltainen virkistysalue antaa upean mahdollisuuden päästä vaivattomasti pois kaupungin hälinästä. Suosittelen Vepsää lämpimästi kaikille Turun alueella asuville tai täällä kesän aikana lomaileville. Mutta jos otatte omat ruuat mukaan, muistakaa myös voi!

Kuka siellä?
Uusperhesadun takana on – kukapa muukaan kuin – uusperheellinen Satu. Sadun lisäksi perheeseen kuuluu neljä lasta, aviomies ja jättikani nimeltä Osku Palomies. Blogissa kurkistetaan uusperheen elämään ja pohditaan vanhemmuuden moninaisia teemoja. Tsekkaa myös instagramista @uusperhesatu

Lisää Uusperhesatulta:

Muita tämän lukeneita kiinnostivat myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?