Vaikka talvivaatteita käyttävän vauvan tai lapsen kiristäisi hyvin turvaistuimeen, toppapuku jättää herkästi tyhjää tilaa lapsen ja turvavöiden väliin. Kolaritilanteessa tyhjä tila vöiden alla on merkittävä riskitekijä.

Viimeksi päivitetty 25.10.2022

Toppapukuun puetun lapsen ja turvavöiden väliin jää helposti liian paljon tyhjää tilaa. Kolaritilanteessa ylimääräinen tila lapsen ja turvavyön välissä voi olla hengenvaarallinen.



”Turvavyö pitäisi saada mahdollisimman lähelle lapsen vartaloa, jotta vöissä ei olisi yhtään löysää. Toppavaatteet ovat ilmavia, joten niiden kanssa vöitä voi olla vaikea saada riittävän kireälle. Kaikkein varmin tapa on laittaa lapsi turvaistuimeen vähemmissä vaatteissa”, sanoo koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta.

Riskinä turvavöistä irtautuminen, pään lyöminen ja vöihin törmääminen

Kolarin sattuessa automatkustajat altistuvat valtaville voimille. Varsinkin pienten lasten hartiat ovat joustavia. Kolarin aiheuttamat voimat paiskaavat lasta ylöspäin. Jos lapsen ja turvavöiden välissä on tyhjää tilaa, lapsi saattaa sinkoutua irti vöistä.

Vaikka lapsi pysyisi kolaritilanteessa vöissä, niiden löysyys lisää riskejä. Kun vyö jää löysälle, lapsi paiskautuu kauemmaksi kolaritilanteessa. Toppapuvun pitäminen turvavyön alla saattaa johtaa siihen, että lapsi lyö kolaritilanteessa päänsä etupenkkiin.

”Lapsen ja vöiden väliin ja helposti niin paljon löysää, että vyö ei pysy lapsen olkapäiden päällä. Tyhjää tilaa voi jäädä myös muuten niin, että äkkipysähdyksen sattuessa lapsi törmää vöihin. Tämä lisää riskiä loukkaantua kolarissa”, sanoo Elovaara.

Vaihtoehtona kaukalopussi tai peitto

Turvavöiden päälle suljettava kaukalopussi on kätevä vaihtoehto toppavaatteille silloin, kun matkustaja on vauvaikäinen.

Isommalle lapselle voi harkita esimerkiksi lämmitä peittoa, jonka asettelee turvavöihin kiinnitetyn lapsen päälle.

Monet vanhemmat kuitenkin kuljettavat lapsiaan toppavaatteissa. Elovaara tiedostaa, että etenkin pienten lasten ja nopeiden siirtymien kanssa toppavaatteiden riisuminen ei aina ole mahdollista – tai ainakaan käytännöllistä.

”Vyöt pitää tällöin kiristää niin ronskisti, ettei toppapuvun tuoma lisä jätä vöiden ja lapsen välille tyhjää tilaa. Jos haluaa pelata varman päälle, toppavaatteet on riisuttava.”

Kuinka kireä turvavyö on riittävän kireä?

Ilman toppavaatteitakin lapsen turvavöiden kireyteen on syytä kiinnittää huomiota. Elovaaran mukaan yksi kiristyskerta ei välttämättä tuo riittävän napakkaa tulosta.

”Itse teen niin että kiristän vöitä kaksi tai kolmekin kertaa. Laitan lapsen ensin istuimeen, kiinnitän vyön ja kiristän sen kertaalleen. Sen jälkeen otan olkahihnoista kiinni, nostan niitä pari kertaa – sinne jää aina löysää – ja vetäisen vyöt kireälle. Tämän jälkeen kokeilen vöitä vielä ja saatan kiristää kolmannenkin kerran”, Elovaara kuvailee.

Turvavyön on tarkoitus olla napakka, mutta hampaat irvessä sitä ei tarvitse kiristää. Todennäköisyys sille, että vöitä kiristäisi liikaa, on Elovaaran mukaan pieni.

”Lapsella tulisi olla pikkuisen liikkumatilaa, mutta mahdollisimman vähän. Suosittelen kokeilemaan ja kiristämään vöitä muutaman kerran.”

Mitä mieltä olet artikkelista?