Kun vastasyntyneeltä lapselta otetaan verikoe, on iso merkitys, onko lapsi yksin vai vanhempiensa sylissä. Myös vanhemmalla on väliä, sillä äiti tuo enemmän lohtua, kanadalainen tutkimus esittää.

Viimeksi päivitetty 16.12.2011

Montrealin sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa kuvattiin ennenaikaisten vauvojen kasvonilmeitä, kun heiltä otettiin verinäyte. Vauvat olivat joko äidin tai isän sylissä kenguruhoidossa, jossa lapsi saa mahdollisimman paljon ihokontaktia.Tietyt kipua ilmentävät eleet pisteytettiin ja laskettiin yhteen, jotta vauvojen kärsimysten määrää voitaisiin vertailla. Kivuksi luokiteltavia eleiksi laskettiin esimerkiksi yhteen puristuneet silmät ja nenän ja huulten liikkeet.

Tutkimuksessa selvisi, että äitien sylissä olleet lapset kokivat vähiten kipua. Isien sylissä olevat kokivat aavistuksen verran enemmän kipua kuin äidin sylissä olleet. Huomattavin ero oli kuitenkin sylissä olleiden ja yksin olleiden välillä.

Isien sylissä saaneilta vauvoille laskettiin kipuarvoksi 8,5. Kun äidit pitivät lastaan, kipuarvoksi saatiin 7,1. Ilman syliä vauvat ovat saaneet kipuarvoiksi eri tutkimuksissa 11–13.

Isän lohtu kelvollista

Kuten yllä olevista arvoista näkee, isä on hyvä lohtu, vaikka syystä tai toisesta äiti lohduttaa vastasyntynyttä vauvaa hieman enemmän.

Lohtuero saattaa syntyä yksinkertaisesti äidin pehmeämmistä muodoista. Vauva saattaa tunnistaa vaistonvaraisesti äidin isästä.

Lähde: ABS-CBN

Mitä mieltä olet artikkelista?