Liian vähän vuorokaudessa nukkuvat vauvat lihovat muita herkemmin.

Viimeksi päivitetty 8.4.2008

Unenpuutteen arvellaan vaikuttavan ruokahalua sääteleviin hormoneihin.

Harvardin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että vähemmän kuin 12 tuntia vuorokaudessa nukkuvat vauvat, jotka katsovat yli 2 tuntia televisiota päivässä, altistuvat ylipainolle muita herkemmin

Tutkijat arvelevat, että unenpuute vaikuttaa elimistössä ruokahalua sääteleviin hormoneihin, minkä vuoksi lapset päätyvät syömään yli oman tarpeensa. Television katselu taas saattaa vaikuttaa ruokailutottumuksiin roskaruokamainosten kautta.
Jo tunnin ero on merkittävä
Lyhyet yöunet on todettu riskitekijäksi terveydelle aiemminkin: Esimerkiksi jo tunnin ero osoittautui merkittäväksi 8–13-vuotiaiden amerikkalaisnuorten keskuudessa. Tämä käy ilmi vuosina 1997–2002 tehdystä amerikkalaistutkimuksesta, johon osallistui 2000 lasta ja nuorta.
Unen ja painon välillä yhteys myös aikuisilla
Myös aikuisten keskuudessa liian vähäisen unen ja ylipainon välillä on todettu yhteys. Kansanterveyslaitoksen Terveys 2000 -tutkimukseen liittyvän raportin mukaan keskimääräistä vähäisempi uni on aiempaa arvioitua monimutkaisemmin kytköksissä painonnousuun: Poikkeavan lyhyt uni näyttää liittyvän lihavuuteen vielä senkin jälkeen, kun liikunta, masentuneisuus ja tupakointi otetaan huomioon.
Suomalaisista noin joka viides kärsii erilaisista syistä johtuvasta univajeesta.
Lähteet:
BBC News/Health
Mediuutiset
KTL
Lue lisää lapsen terveydestä:
Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliRaskausajan liikunta tekee hyvää sikiölle
Seuraava artikkeliPainonnousu raskausaikana: riittävästi mutta maltillisesti
JAA