Sitkeää limaa hengitysteihin kerryttävä RS-virus saattaa olla vaarallinen vauvoille. Hengitysvaikeuksista kärsivät vauvat otetaan yleensä sairaalahoitoon. Isommilla lapsilla ja aikuisilla virus aiheuttaa usein tavallisia flunssaoireita.

Viimeksi päivitetty 14.11.2019

RS-virus (respiratory syncytial virus) on yleisin alahengitystienifektioiden aiheuttaja vauvaikäisillä lapsilla: lähes puolet raportoiduista RSV-tapauksista todetaan 0–4 -vuotiailla. Tauti on vauvaikäisillä vakava: se voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja vaatii usein sairaalahoitoa. Jälkitauteina esiintyy korvatulehduksia ja keuhkokuumetta. RS-virusta vastaan ei ole rokotetta.

”Virus aiheuttaa limakalvoturvotusta ja kerryttää sitkeää limaa. Pienellä vauvalla on ahtaat ilmatiet, ja hän voi olla riippuvainen nenähengityksestä, joka ei turvotuksen ja liman vuoksi välttämättä onnistu. RS-virus on usein hankala erityisesti alle puolivuotiailla lapsilla ja yleensä sitä pahempi, mitä pienempi vauva on kyseessä. Erityisesti alle kolmekuiset vauvat otetaan sairaalahoitoon herkästi, jos lima tukkii nenän ja syöminen ja hengittäminen on vaikeaa. Sairaalassa limaa imetään pois ja vauvalle annetaan tarvittaessa lisähappea. Joskus viruksen kerryttämä lima voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia myös isommilla lapsilla”, kertoo lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo Mehiläisestä.

Isommille lapsille ja aikuisille RS-virus aiheuttaa usein tavallisen flunssan, joka paranee parissa viikossa.

Milloin lääkäriin?

RS-virus leviää tehokkaasti pisara- ja kosketustartuntana. Tartunnan jälkeen tauti itää noin 4-5 päivää ennen oireiden alkamista. Flunssaoireiden ilmaannuttua sairastunut tartuttaa virusta toisiin noin viikon ajan. Tautia esiintyy laajempina epidemioina noin joka toinen vuosi. Viimeisin isompi epidemia oli talvella 2018.

Virukselle altistumista on vaikea välttää etenkin perheessä, jossa on isompia sisaruksia. Koska isommilla lapsilla virus aiheuttaa tavallisia flunssaoireita, on vaikea tietää, milloin oireiden takana on juuri RS-virus. Vauva saakin tartunnan helposti esimerkiksi päiväkodissa olevilta sisaruksilta.

”Jos vauvalla ei ole kuumetta, hengitys on vaivatonta ja hän syö hyvin, häntä voi hoitaa kotona. Limaa kannattaa pehmittää keittosuolasuihkeella ja poistaa nenäimuletkulla. Jos taas vauvan hengitys on työlästä, rohisee tai vinkuu voimakkaasti ja syöminen on huonoa, hänet on hyvä viedä lääkäriin”, Enlund-Cerullo ohjeistaa.

Vältä tartuntaa!

RS-virusta vastaan ei ole rokotetta, joten virukselta suojautuminen perustuu hyvään käsihygieniaan ja lähikontaktin välttämiseen tartunnan saaneiden kanssa. Pikkuvauvojen viemistä julkisille paikoille kannattaa vältellä epidemian aikana.

”Flunssaisten vieraiden kyläilyjä kannattaa myös välttää etenkin, jos perheessä on alle kolmekuinen vauva. Ulkona voi toki oleskella, sillä siellä taudit eivät leviä kovin herkästi”, Enlund-Cerullo neuvoo.

Mitä mieltä olet artikkelista?