Flunssakausi kolkuttaa oven takana. Pienen lapsen kohdalla räkä tarkoittaa vuotavaa nenää ja itkuisia öitä. Mitä sinä olet valmis tekemään päihittääksesi rään?

Viimeksi päivitetty 4.11.2014

”Vauva heräsi niin tukkoisena, ettei hän pystynyt syömään eikä nielemään. Vauva vain yski niin pitkään, että alkoi oksentaa. Yritin kaikkia muita konsteja, mutta sitten päädyin imemään itse rään hänen nenästään”, Kate kertoo CafeMom-keskustelufoorumilla.Kate päätyy ihmettelemään, ettei olisi aikaisemmin voinut uskoa imevänsä toisen ihmisen räkää suuhunsa.

”Se oli sen arvoista. Tyttöparka oli niin kurjassa jamassa ja nyt hänellä on parempi olo”, Kate kirjoittaa.

Lue myös: Näillä taidoillako hyväksi vanhemmaksi? 10 kohtaa

Eikö ollut toista vaihtoehtoa?

Ketjun käyttäjät ihmettelevät, miksei Kate käyttänyt manuaalista räkäpumppua. Hän vastaa:

”Se ei toiminut paskan vertaa. Räkä oli niin tiukkaan pakkaantunutta. Pumpussa ei ollut riittävästi imuvoimaa”, hän selventää.

Entäpä sitten nenäsuihke?

”Kokeilin sitä. Minulla on myös ilmankosteuttaja makuuhuoneessa, mutta mikään ei auttanut pikku palleroista”, Kate kirjoittaa.

Lue myös: Lasten kauheat kaverit – 6 rasittavaa tyyppiä 

Parempi laittaa mies asialle

Monet äidit kirjoittavat ketjussa, etteivät voisi koskaan tehdä moista tekoa. Mutta voisiko mies?

”Minun mieheni on tehnyt sen. Unohdimme ostaa kaupasta nenänimujutun. Nenän imeminen auttoi lasta, mutta mies yrjösi”, Julie kirjoittaa samassa ketjussa.

Lue myös: Nainen raskaana, mies pakenee baariin 

Räkää voi imeä laitteellakin

Jos räkä inhottaa, on myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi Baby-Vac-niminen laite imee räkää lapsen nenästä.

Laite kytketään pölynimuriin, josta räkäimuri saa alipaineen imemiseen. Laitetta markkinoidaan ”nopeimmaksi ja tehokkaimmaksi” rään poistajaksi.

Lue myös: Operaatio uloslähtö 

Lääkäri: ”Räästä ei ole mitään haittaa”

Lasten infektiolääkäri Ville Peltola pohtii Helsingin Sanomissa lasten tapaa syödä omaa räkää. Hän päätyy siihen, että lastenkulttuurissa räkää ei pidetä ällöttävänä. Jos aikuinen pääsee oman ällötyksensä yli, hän voi ilman haittavaikutuksia syödä omaa räkäänsä.

”Liman syömisestä ei ole lapsille tai aikuisille mitään haittaa”, Peltola muistuttaa.

Toisen räästä on tietenkin mahdollista saada infektio, sillä räkä sisältää paljon viruksia. Vanhempien tapauksessa tällä tosiasialla ei liene väliä, sillä vanhemmat ovat todennäköisesti jo saaneet samat virukset kuin lapsi.

Lähteet: Cafe MomHS, Nenäimuri 

Mitä mieltä olet artikkelista?