Kahta ikävuotta lähestyessään lapsen oma tahto jatkaa voimistumistaan, ja nyt voi tulla se hetki, jolloin joudut kantamaan raivoavan lapsen kaupasta autoon. Muistathan, että rajojen kokeilu on osa lapsen normaalia kehitystä itsenäiseksi yksilöksi. Myös ruokailussa ja nukkumisessa saattaa ilmetä haasteita.

Viimeksi päivitetty 13.10.2010

Onko lapsesi ollut tähän mennessä kaikkiruokainen ja syönyt ehkä suuriakin annoksia? Kahta vuotta lähestyessään lapsen ruokailutottumukset saattavat muuttua. Hänen ruokahalunsa voi vähentyä, ja hän haluaa ehkä mieluummin syödä useammin pienempiä annoksia kuin harvemmin ja suurempia. Lapsi saattaa myös alkaa valikoivaksi eikä syökään enää kaikkea, mitä hänelle tarjotaan.


 

 


Haastava nukkumaanmeno

Tässä iässä lapsi nukkuu yöllä yleensä 10-12 tuntia, mutta saattaa herätä kesken uniensa. Iltaisin nukkumaanmeno voi olla haastavaa, sillä lapsi saattaa yrittää vältellä sitä karkailemalla kesken vaipan vaihdon tai pyjaman pukemisen. Hän saattaa myös viivytellä nukkumaanmenoa pyytämällä vielä yhtä iltasatua tai ilmoittamalla yhä uudelleen janosta tai pissahädästä. Monet lapset pitävät myös juttutuokiosta tai leikkimisestä sängyssä ennen kuin rauhoittuvat ja nukahtavat.

Lapsi nukkuu päivällä yhdet päiväunet. Niiden ajoittamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä liian myöhään iltapäivällä nukutut päiväunet saattavat vaikeuttaa lapsen rauhoittumista illalla. Alle kaksivuotias lapsi kuitenkin tarvitsee vielä päivälepoa, joten mahdollista se lapselle rauhoittamalla ympäristö ja hämärtämällä valaistusta. Reipas ulkoilu ennen lounasta ja päiväuniaikaa voi auttaa unen saamisessa.

Ristiriitoja ja raivoa

Lapsen oma tahto lisääntyy koko ajan. Se on osa lapsen itsenäistymisprosessia. Joskus lapsen omatoimiset puuhat ja itsenäinen käyttäytyminen voivat olla ristiriidassa vanhempien toiveiden kanssa. Joskus lapsi voi tehdä asioita vain saadakseen vanhempiensa huomion, toisinaan hän taas kokeilee rajojaan.

Nyt voi tulla se hetki, jolloin joudut kantamaan täyttä kurkkua kirkuvan lapsesi pois kaupasta. Syynä raivokohtaukseen voi olla esimerkiksi se, että lapsi ei saanut haluamaansa tavaraa kaupasta. Kahta ikävuotta lähestyessään lapsi keksii, että hän voi vaikuttaa vanhempiensa toimintaan ja saattaa käyttäytyä uskomattoman itsepäisesti saavuttaakseen haluamansa. Siksi vanhempien on hyvä sopia yhdessä siitä, miten lapsen käyttäytymiseen tulisi reagoida.

Terrible twos tekee tuloaan

Jotkut vanhemmista kokevat kaupparaivareita ja muita lapsen tahdon kärjistymisiä useita kertoja päivässä, toiset lapset taas ovat temperamentiltaan tasaisempia. On suorastaan kiehtovaa katsoa energisen 2-vuotiaan käyttäytymistä, kun hän huomaa epäonnistuvansa jossain tehtävässä – ainakin, jos tuota pettymyksestä kumpuavaa raivoa ei tarvitse olla sammuttamassa itse.

Kahden ikävuoden tuntumassa käynnistyvää oman tahdon ja rajojen testauksen aikaa ei turhaan kutsuta englanninkielisellä termillä terrible twos!

Mitä mieltä olet artikkelista?