Reilun vuoden ikäinen taapero on mainiossa iässä. Hyvin nukkuneena ja syöneenä hän on yleensä hyväntuulinen, ja vaikka omaa tahtoa jo löytyy, ei varsinainen tahtoikä ole vielä alkanut.

Viimeksi päivitetty 13.10.2010

Tässä iässä lapsi osaa jo monenlaista: pyöriä, tanssia, heittää palloa ja kertoa joko sanallisesti tai ilmein ja elein mitä haluaa. Lapsi on pikkuinen hassuttelija ja rakastaa pelleilyhetkiä kanssasi. Hän saattaa juosta kikattaen karkuun kun lähestyt häntä vaatekerran kanssa valmiina pukemistoimiin tai tehdä hassuja ilmeitä odottaen, että sinä toistat ne perässä.


 

 


Lapsella tuntuu olevan rajoittamattomasti energiaa, mutta samalla hän pystyy keskittymään yllättävän kauan tiettyyn puuhaan, esimerkiksi kasaamaan palikoita päällekkäin tai panemaan leluja laatikkoon.

Itkua eron hetkellä

Lapsi voi edelleen vierastaa ihmisiä, joita ei tapaa jatkuvasti, mutta pikkuhiljaa vierastus alkaa helpottaa. Hän ei myöskään pidä tilanteista, joissa lähdet hänen luotaan ja saattaa itkeä kiivaastikin näinä hetkinä. Yleensä itku kuitenkin helpottaa pian lähdettyäsi. Palatessasi saatat saada kiihkeitä halauksia ja märkiä suukkoja.

Vuoden vanhat lapset olettavat, että kaikki ihmiset, lelut ja leikkipaikat ovat olemassa vain heidän huvikseen eivätkä he halua jakaa näitä toisten kanssa. Lapsi nauttii yhteisistä leikkiloruista ja laululeikeistä vanhemman kanssa. Tällaiset leikit tukevat myös lapsen kielellistä kehitystä ja muistia.

Mitä mieltä olet artikkelista?