Autismin ja hyvin alhaisen syntymäpainon väliltä on löydetty yhteys. Pikkukeskosilla autismia saattaa esiintyä jopa viisi kertaa enemmän kuin normaalipainoisina syntyneillä.

Viimeksi päivitetty 17.10.2011

Alhainen syntymäpaino on tätä ennen yhdistetty moniin motorisiin ja hermostollisiin ongelmiin, mutta yhdysvaltalaisten tutkijoiden autismia koskeva havainto on uusi. 

Viisi sadasta

 

Pediatrics-lehdessä julkaistut tulokset viittaavat siihen, että pikkukeskosilla olisi autismia viisi kertaa enemmän kuin normaalipainoisena syntyneillä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että autismi todetaan viidellä pikkukeskosella sadasta, kun yleensä se havaitaan noin yhdellä lapsella sadasta.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 900 lasta, jotka syntyivät vuosina 1984-1987. Lapsia seurattiin 21-vuotiaaksi saakka. Pienimmät heistä olivat syntyessään vain puolikiloisia ja suurimmat kaksikiloisia.

 

Autismi 10 000 suomalaisella

 

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka mm. vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden ja niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista.

Pelkän autismin sijaan puhutaan usein laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuu muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot. Autismi on noin 10 000 suomalaisella.

Copyright 2011 Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2011)
http://pediatrics.aappublications.org/

Lue myös:

Autismi voi näkyä käyttäytymisessä jo vauvaiässä – tällaiset merkit saattavat herättää epäilyn häiriöstä

Kohdusta kiirehtijät

Lapsi näkee keskosuuden haitat eri tavoin

Mitä mieltä olet artikkelista?