Ensimmäiset elinviikkonsa 24. raskausviikolla syntynyt Lucas Angel pärjäsi hyvin. Viidennellä elinviikollaan Ann Kristin Muggerudin pienokainen pystyi jo hengittämään itse. Ilo vahvistumisesta jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Vaikka pienen pojan elämä jäi lyhyeksi, Lucas Angel jätti lähtemättömän jäljen niin äitinsä, isänsä kuin isoveljiensä sydämiin.    

Viimeksi päivitetty 11.4.2012

Raskaus ei ollut vielä erityisen pitkällä, kun Ann Kristinillä oli outoja tuntemuksia. Elettiin elokuuta.”En ollut varma, pitäisikö mennä lääkäriin. Minusta tuntui, että jokin oli vinossa, joten lopulta lähdin”, hän kertoo.

Terveyskeskuslääkäri totesi, että kohdunsuu oli auki ja sikiöpussi oli tulossa ulos. Ambulanssi saapui hakemaan Ann Kristinin sairaalaan.

Lucas Angel syntyy

Tilanne oli niin vakava, ettei Ann Kristiniä päästetty kotiin.

”Olin pahalla tuulella, kun jouduin makaamaan sairaalassa. Minusta tuntui, että ennenaikainen synnytys oli minun syytäni. En halunnut olla pois 15-kuukautisen vauvani luota.”

Lapsivesi meni 24. raskausviikolla (23+3). Koska napanuora oli kiertänyt, Ann Kristinille tehtiin hätäsektio. Poika painoi 619 grammaa. Hänet laitettiin välittömästi hengityskoneeseen.

Lue myös: Adrian syntyi 24. raskausviikolla

Lucas Angel kastettiin 19. päivä elokuuta 2011. Nimi oli päätetty edellisenä päivänä.

Hetken kolmen lapsen äiti

”Tunsin itseni ensimmäistä kertaa kolmen lapsen äidiksi, kun pitelin Lucas Angelia sylissäni tämän ollessa 17 päivää vanha”, Ann Kristin kertoo.

Lucas Angel pärjäsi vielä tuolloin hyvin. Hänellä ei ollut minkäänlaisia infektioita, mikä on harvinaista ennenaikaisille lapsille.

Viidennellä elinviikollaan Lucas Angel osoitti jo vahvuutta. Hän pystyi hengittämään ilman hengityskonetta nenän kautta. Ilo pojan vahvistumisesta oli kuitenkin lyhyt.

Sairastuminen

”Tiistai-iltana näin että hänen mahansa oli paisunut. Hänellä oli vaikeuksia hengittää tasaisesti.”

Lucas Angel laitettiin takaisin hengityskoneeseen. Vatsa turposi entisestään.

Ann Kristinillä oli paljon tekemistä kahden vanhemman lapsensa kanssa. Perhe myös muutti uuteen kotiin. Sairaalasta sanottiin, ettei vahva Lucas Angel ole vaarassa.

”Menimme perjantaina sairaalaan yhdessä. Kun menin Lucas Angelin luokse, hän oli huonossa kunnossa. Yöllä menetin toivoni siitä, että hän selviäisi. Tiesin, että hän kuolisi.”

Lauantaina Lucas Angelin tulehdusarvot olivat 300. Hänellä oli ennenaikaisilla lapsilla toisinaan esiintyvä sairaus, nekrotisoiva enterokoliitti (NEC). Tauti on hengenvaarallinen, sillä siihen kuuluu suolistokudoksen osittainen tuhoutuminen.

Lääkärit puhuivat Ann Kristinille leikkauksesta, joka antaisi Lucan Angelille 50 prosentin selviytymismahdollisuuden.

Korkeat tulehdusarvot

Sunnuntaina tulehdusarvot olivat kohonneet pilviin. Illalla Lucas Angel laitettiin tehokkaampaan hengityskoneeseen.

”Lääkäri tuli puhumaan minulle. Hän sanoi, että Lucas Angelilla oli vain yhden prosentin selviytymismahdollisuudet.”

Ann Kristin hankki lastenvahdin ja pyysi äitinsä ja siskonsa katsomaan Lucas Angelia viimeisen kerran. Lucas Angelin isä, Andre liikuttui ja kirjoitti jäähyväisrunon lapselleen.

Yöllä tapahtui positiivinen muutos. Lucas Angel ei tarvinnut enää niin paljon lisähappea. Ann Kristin saattoi nukkua hetken. Hoitajat herättivät hänet seitsemältä.

Viimeiset hetket

Lucas Angel makasi avoimessa keskoskaapissa. Henkilökunta poisti häneltä hengitysputket.

Ann Kristinistä tuntui, että Lucas Angel yritti ottaa häneen kontaktia. Hän nosti pojan ylös ja kantoi häntä sylissään.

”Lucas Angel katsoi minua koko ajan. Minä lauloin hänelle. Sitten hän katsoi suoraan silmiini ja tarttui minua sormesta. Sitten hän oli poissa.”

Alexander, Lucas Angelin kuusivuotias isoveli oli halunnut olla läsnä, kun Lucas Angel kuolee. Hän sai kantaa kuollutta lasta hetken sylissään.

Toinen veli Andre ei halunnut pitää lasta sylissä. Hän ei ollut pitänyt Lucas Angelia elävänä sylissä, joten hän ei halunnut ottaa häntä syliin kuolleenakaan.

”Me molemmat uskomme, että tapaamme hänet vielä”, Ann Kristin kertoo.

Myöhemmin myös isoäiti pääsi sanomaan hyvästinsä Lucas Angelille.

Hautajaiset

Perhe halusi kunnolliset hautajaiset Lucas Angelille. He päästivät tilaisuuteen kaikki, jotka halusivat tulla hyvästelemään pojan.

”Vaikka hänen elämä oli lyhyt, meistä tuntuu, että hän eli pitkän aikaa.”

Ann Kristin luki hautajaisissa miehensä kirjoittaman runon. Oli myös suunniteltu, että Ann Kristin ja Andre laskisivat pikkuruisen arkun yhdessä hautaan. Tätä Ann Kristin ei kuitenkaan pystynyt tekemään.

Uudestaan raskaaksi

”Miksi minä? Olen ollut vihainen ja turhautunut! Kaikki lapset eivät kuole tähän sairauteen. Miksi meidän lapselle kävi niin?” Ann Kristin kysyy kerta toisensa jälkeen.

Ann Kristiniä ärsyttää myös se, että sairaala pitkitti Lucas Angelin kärsimyksiä pitämällä hänet hengissä, vaikka oli jo aikaisemmin ollut selvää, että poika kuolee.

Lapsen kuolema jätti tyhjiön Ann Kristinin elämään. Hautajaisten jälkeen hän halusi uuden lapsen mahdollisimman pian.

”Meille sanottiin, että olisi järkevää odottaa hetki. Kukaan ei voi korvata Lucas Angelia. Nyt ajattelen, että lapsia tulee vielä, mutta ei aivan heti.”

Lucas Angel ei unohdu. Ann Kristinille on tärkeää, että hänet nähdään osana perhettä.

”Jos joku kysyy, kuinka monta lasta minulla on, vastaan että kolme, mutta yksi niistä on taivaassa.”

Teksti: Maren Eriksen
Kuva: perhealbumi

Mitä mieltä olet artikkelista?