Noah Elias ei ole kakannut vaippaan kuin kaksi kertaa sen jälkeen, kun hänen äitinsä alkoi opettaa häntä kuivaksi 10-viikkoisena. Lastenklinikan urologisen osaston ylilääkäri Seppo Taskinen kertoo, onko varhaisella pottailulla haittavaikutuksia lapsen kehitykseen.

Rachel Svansdottir alkoi opettaa vauvaansa kuivaksi vahingossa. Noahilla oli ummetus 10-viikkoisena. Suoli toimi ainoastaan pystyasennossa pöntöllä. Ummetus meni ohi, mutta vauvan kakatus pöntöllä jäi tavaksi.


 


”Me jatkoimme samaan malliin, eikä hänellä ole tullut sen jälkeen kuin kaksi kertaa kakka housuun. Silloinkin syynä oli ripuli”, Svansdottir kertoo.

Noah on nyt 8 kuukautta vanha. Aluksi äiti roikotti Noahia pöntön yläpuolella. Nyt Noah osaa jo istua itse pöntöllä. Noah käyttää vielä vaippoja, sillä hänellä tulee vielä pissaa silloin tällöin vaippaan.

Tarkka suoli auttaa äitiä

Noahin suoli toimii kuin kello. Hän käy pöntöllä aina iltapäiväisin. Rachel Svansdottir tunnistaa hädän Noahin tietystä liikehdinnästä.

”Hän pyörii lattialla ja hänellä on ilmavaivoja. Silloin tiedän, että nyt on mentävä”, Svansdottir kertoo.

Rachel Svansdottir suosittelee muillekin varhaista pottailua.

”Siitä on jonkin verran enemmän vaivaa, mutta minusta vessarutiinit on hyvä aloittaa aikaisin, jos on kerran äitiyslomalla ja aikaa riittää”, Svansdottir sanoo.

Noah lähtee pian tarhaan. Svansdottir toivoo, että pönttöily onnistuisi myös päiväkodissa.

”Ehkä päiväkodin työntekijöistä on outoa laittaa niin pieni lapsi vessaan. Pyydän heitä silti jatkamaan pönttöön kakkaamista, sillä Noah on tottunut siihen”, Svansdottir sanoo.

Lue myös: Vaipattomaksi viikonlopussa

Altistaako varhainen pottailu rakon toimintahäiriöille?

Urologi Steve Hodges esittää, että varhain kuivaksi opetetut lapset voivat pidätellä liiaksi kakkaa ja pissaa.

Lastenklinikan urologisen osaston ylilääkäri Seppo Taskinen pitää kuitenkin varhaista kuivaksi opettelua melko vaarattomana.

”Viimeisimmissä tutkimuksissa on ennemminkin viitteitä siitä, etteivät kasteluongelmat ja ummetus olisi riippuvaisia pottaharjoitteluiästä. Ei siis ole selkeää tutkimusnäyttöä sitä, että varhainen pottaharjoittelu altistaisi rakon toimintahäiriöille”, Taskinen sanoo.

Lue myös: Varhain aloitettu pottailu haitallista?

Varhainen kuivaksi oppiminen hyväksi lapsen kehitykselle?

Varhaisesta kuivaksi oppimisesta on olemassa myös päinvastaista tutkimusnäyttöä. Professori Anna-Lena Hellström Göteborgin yliopistosta on tutkinut vietnamilaisten tapaa opettaa vauvoja kuivaksi. Hänen mukaansa juuri myöhäinen kuivaksi oppiminen saattaa olla haitallista lapselle.

Taskinen ei lähde kuitenkaan suosittelemaan pienille vauvoille pottatreenejä.

”En pidä pottatreenejä ennen yhden vuoden ikää mielekkäänä. On kuitenkin vielä epäilys siitä, että liian varhainen pottailu voisi aiheuttaa pidätysongelmia”, Taskinen sanoo.

Jos pienellä lapsella on virtsatulehduksia tai hänellä on synnynnäinen virtsatulehduksille altistava poikkeavuus virtsateissä, Taskinen suosittelee pottaharjoittelun aikaistamista.

”Kun lapsi on vaipoissa, rakon tyhjeneminen on vaillinaisempaa. Infektioherkkyys vähenee, jos lapsi aloittaa pottaharjoittelun 2. ikävuotensa aikana”, Taskinen kertoo.

Lue myös: Vauvasta vaipaton viheltelemällä

Vie lapsi potalle riittävän usein

Kun lapsi aloittaa pottailun, on tärkeää pitää huolta, ettei hän pidättele pissaa tai kakkaa.

”On tärkeää, ettei pottaharjoittelussa keskitytä pidättelyyn, vaan potalla käymiseen säännöllisesti”, Taskinen sanoo.

Lapsen pitäisi pissata viisi kertaa päivässä – tai useammin.

”Hyvin usein esimerkiksi päiväkastelu ja virtsatulehduskierre loppuu, kun harjoitellaan riittävän usein pissalla käymistä”, Taskinen sanoo.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?