Ystävän tuleva synnytys innostaa muistelemaan myös omia synnytyskokemuksia. Joskus on hyvä kuitenkin pitää suu supussa. Odottajat Vau.fi:n foorumilla kertovat miksi.

Viimeksi päivitetty 6.5.2013

Vielä vähän aikaa sitten synnytys ei juuri pelottanut


 


”Esikoista odotellaan ja raskausviikkoja tällä hetkellä 39+3 eli loppusuoralla mennään ja tähän asti olen ollut ihan luottavaisin mielin synnytyksen suhteen ilman sen suurempia pelkoja. Ajatellut, että olen hyvissä käsissä ja kätilöt tietää mitä tekee”, odottaja nimimerkillä käyttäjä19re kertoo Vau.fi:n foorumilla.

H-hetken lähestyessä myös odottajan jo synnyttäneiden kavereiden ajatukset ja puheet ovat siirtyneet tulevaan synnytykseen – epämiellyttävin seurauksin.

”Jostain syystä suurin osa jo synnyttäneistä kavereista on hyvin auliisti kertoneet kysymättä kaikki mahdolliset kauhutarinat ja ilmoittaneet, että kyllä se perse repeää niskaan asti, hoitajat on ihan hirviöitä, epiduraali sattuu hirveästi”, hän kertaa.

Lue myös: Äärimmäinen raskauden pelko ajoi Charlotten aborttiin

Synnytyskauhua

”P*rse repiää ja kuolema tulloo -kommentteja tulee ihan solkenaan. Ja epiduraali ei auta mitään, ja kuukauteen ei voi istua ku on värkki kursittu 20 tikillä kokoon, yms yms..” nimimerkki Suhwi kertoo kuulemistaan kauhutarinoista.

”Ensin kysytään, et pelottaako synnytys ja sit ku vastaa että ei pelota niin ruvetaan lataamaan noita kauhutarinoita! ’En istunu kuukauteen synnytyksen jälkeen’ ynnä muuta”, päivittelee myös nimimerkki Nanna-.

”Yritäppä siinä nyt sitten ajatella, että synnytys on luonnollinen asia ja keho tietää kyllä mitä tehdä…”

Lue myös: Synnytyksiin puututaan liikaa

Kavereiden kauhutarinat synnytyksistä ovatkin saaneet ketjun aloittajan pelkäämään tulevaa synnytystä.

”Iso kiitos vaan kaikkille ’ihanille’ tukihenkilöille, kun aiheutitte sitten loppummetreillä ihan kiitettävän synnytyspelon”, odottaja manailee.

Lue myös: Ärsyttää! Ketuttaa! Pännii!

Supistukset helvetistä, synnytys kuin splatterista

Nimimerkki ttH kertoo pohtineensa esikoisensa raskausaikana, miltä supistukset oikein tuntuvat. Tuleva äiti yrittikin kysellä synnyttäneiltä tuttaviltaan kokemuksia supistuksista, mutta vastaus ei ollut rohkaiseva.

”Vastaus oli aina, kyllä sä sit tiedät ja tunnet. Aina on sanottu, että supistukset on sata kertaa kovempia kuin kuukautiskivut.”

”Siinä sitten pohdin et mitenköhän pärjään, kun kuukautiskivut olleet aikanaan niin kovat, että pari kertaa meinannut taju lähteä”, ttH muistelee.

Lue myös: Kuinka paljon synnytys sattuu?

Ystävän raskaus ja lähestyvä synnytys innostavat varmasti itse kunkin muistelemaan omia raskaus- ja synnytyskokemuksiaan, eikä innostunut muistelija huomaa välttämättä ottaa huomioon synnytystä jännityksellä odottavaa kuulijaansa. Myös artikkelin kirjoittaja on erehtynyt pelottelemaan ystäväänsä synnytyskauhulla. Kuinka sitten pärjätä kauhutarinoiden kanssa?

”Pistin toisesta korvasta pihalle ja päätin luottaa ammatti ihmisiin ja ennenkaikkea itseeni”, nimimerkki Anksu toteaa.

Myös jo synnytyksestä selvinnyt voi osoittaa hienotunteisuutta odottajaa kohtaan. Yksityiskohtaiset synnytyskertomukset kannattaakin jättää myöhemmälle.

”Eräs tuttu antoi ymmärtää että hänellä oli tosi vaikea synnytys, mutta sanoi ettei aio kertoa siitä mulle yhtään mitään ennen kuin on lapsi syntynyt”, pelottelulta säästynyt EeVei kiittelee.

Peloteltiinko sinua synnytyksestä kauhukertomuksilla?

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Synnyttäneiden kavereiden ”tuki”

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?