Sektioon päädytään, jos alatiesynnytys on synnytyspelon vuoksi täysin ylitsepääsemätön ajatus, kertoo Iltalehdelle synnytyspelkopotilaisiin erikoistunut psykologi. Onko todella näin?

Viimeksi päivitetty 14.9.2011

Ketään ei pakoteta synnyttämään alateitse, psykologi Riikka Toivanen vakuuttaa Iltalehden haastattelussa.Kuulostaa lohdulliselta, mutta juttua seuranneesta verkkokeskustelusta saa hieman toisenlaisen kuvan. Keskustelua on käyty jo sivukaupalla ja kerrottu  monenlaisia elävän elämän esimerkkejä:

”Vuorokauden helvetin jälkeen päädyttiin vihdoin kiireelliseen sektioon vaikka minä, mieheni ja kätilö pyysimme kuorossa sektiota jo tunteja aikaisemmin. Onneksi nuivalla lääkärillä loppui työvuoro ja seuraava lääkäri ymmärsi kärrätä meidät leikkaussaliin pikapikaa”, kertoo nimimerkitön vieras Iltalehden foorumilla.

”Kyllä äitien mielipiteitä ja toivomuksia huomioidaan aivan liian vähän synnytyksissä. Lääkärin mielestä ”maallikko”äiti ei voi tietää raskaudesta ja synnytyksestä yhtään mitään!”, nimimerkki Äidin oikeus kirjoittaa.

Tee testi: Pelottaako synnytys? Testaa pelkojesi laatu synnytyspelkotestillä! 

Synnytyspelosta kannattaa keskustella 

Useimmissa synnytyssairaaloissa on nykyisin äitiyspoliklinikan yhteydessä synnytyspelkoon keskittynyt poliklinikka. Synnytyspelkopoliklinikalla odottavalla äidillä voi päästä kätilön tai lääkärin vastaanotolle, jossa pelkoa puretaan keskustellen.

Nainen saa tietoa esimerkiksi kivunlievityksestä sekä alatiesynnytyksen ja keisarileikkauksen eduista ja riskeistä.

Keskustellaanko synnytyskokemuksesta riittävästi synnytyksen jälkeen?

Synnytyspelko on ollut tällä viikolla otsikoissa sen jälkeen, kun STT:n jutussa kerrottiin, että Seinäjoen keskussairaalan pelkopoliklinikan asiakkaista noin 80 prosenttia on uudelleen synnyttäjiä.

Juttua varten haastateltu kätilö Arja Korkeamäki kertoo olevansa huolissaan siitä, miten synnytykset ja synnytysten jälkeiset keskustelut hoidetaan.

”Viimeistään jälkitarkastuksessa pitäisi käydä läpi sitä, että minkälainen synnytys oli”,  Korkeamäki sanoo.

Kuva: iStockphoto

Tarjottiinko sinulle tilaisuutta jutella synnytyskokemuksesta synnytyksen jälkeen?

KOMMENTOI tai siirry juttelemaan aiheesta KESKUSTELUPALSTALLE.

Lue myös: Synnytyspelko varjostaa raskautta

Lähteet: Verkkouutiset: Synnytys voi jättää äidille traumanIltalehti: Kenenkään ei ole pakko synnyttää alateitseIltalehden foorumilla asiasta käytävä keskusteluHUS: Synnytyspelko

Mitä mieltä olet artikkelista?