Toiset vanhemmat haluavat tietää lapsen sukupuolen ennen vauvan syntymää. Toiset puolestaan haluavat pitää sukupuolen salaisuutena. Lue jutusta, mitä päätös kertoo sinun luonteestasi.

”Säilytin jännityksen saliin asti. Hyvin pärjäsin. Ostin neutraaleja sävyjä. Poika syntyi, mutta en silti juossut sinistä ostamaan”, Heidi kertoo Vau.fi:n Facebook ryhmässä, kun kysymme lukijoilta juttua varten perustelemaan heidän valintaansa.

Monet haluavat kuitenkin tietää sukupuolen. Yksi tärkeä syy sukupuolen selvittämisellä on vauvan vaatteet.

”Pystytään ostamaan oikean värisiä juttuja vauvalle valmiiksi, kun tiedetään kumpi tulee”, Karoliina kirjoittaa.

Lue myös: 5 syytä toivoa tyttövauvaa

Vaatteet eivät kiinnosta kaikkia

Ohion yliopistossa tehty tuore tutkimus selvitti, minkälaiset luonne-erot vaikuttavat sukupuolikysymyksen selvittämiseen.

Tutkimuksen mukaan äidit, jotka eivät halua tietää lapsen sukupuolta etukäteen eivät myöskään ole kiinnostuneita sukupuolen mukaan pukemisesta. Tyypillisesti sukupuolesta kiinnostumattomat vanhemmat eivät myöskään hanki sukupuolistereotypiaan sidottuja leluja lapselleen.

Lue myös: Miten lapsen sukupuoli määräytyy?

Avoimet eivät kysy

Sukupuolen yllätyksenä pitävät naiset ovat tutkimuksen mukaan myös avoimempia uusille kokemuksille. Tutkijoiden mukaan tämä kertoo siitä, että nämä äidit ovat uteliaampia luonteeltaan.

”Esikoisen aikaan ei kysytty. Silloin lähes kaikki oli varmoja, että masussa kölli poika, mutta tyttö sieltä syntyi”, Jenni kirjoittaa.

Aina kyse ei ole pelkästä päätöksestä. Erilaiset raskaudet saattavat johdatella toisia selvittämään lapsen sukupuolen.

”Ensin ajattelin, että saa olla salaisuus loppuun asti. Sitten tehtiin lapsivesipunktio, jossa oli mahdollista saada sukupuoli selville. Uteliaisuus vei voiton”, Teija kertoo.

Lue myös: Näin toisen lapsen odotus eroaa ensimmäisestä

Täydellistä äitiyttä etsimässä

Tutkimuksen mukaan sukupuolen selvittäneet äidit saivat korkeammat pisteet perfektionismista. Sukupuolen selvittäneillä on siis tutkimuksen mukaan suurempi tarve suorittaa vanhemmuutta tietyllä tavalla.

Tutkimuksessa selvisi myös, että sukupuolen selvittäneiden äitien koulutus- ja tulotaso oli alhaisempi kuin niillä äideillä, jotka eivät selvittäneet lapsensa sukupuolta. Sukupuolen selvittäneet olivat puolestaan useammin naimisissa kuin sukupuolen salassa pitäneet äidit.

Lue myös: Odottajan sterssihelvetti: ”Istuin työpaikan pihalla ja itkin”

Sukupuolirooleista haittaa vai hyötyä?

”Emme ole vielä varmoja, mutta odottajan päätös selvittää lapsen sukupuoli saattaa kertoa hänen asenteestaan sukupuolirooleja kohtaan. Nämä rooliasenteet muokkaavat puolestaan sitä, miten äiti kasvattaa lapsiaan”, tutkimusjohtaja Letitia Kotila kertoo.

Voiko lapselle olla haittaa siitä, että hänet leimataan jo sikiövaiheessa perinteisen kaavan mukaan tytöksi tai pojaksi?

”Jos tiedät etukäteen, että sinulle on syntymässä tyttö, ympäröitkö lapsen vaaleanpunaisella ja lilalla niin, että työnnät tyttöä väkisin kohti äärimäisen feminiinisiä ihanteita”, tutkimuksessa mukana ollut professori Sarah Schoppe-Sullivan pohtii.

Tutkimusta varten haastateltiin 182 odottavaa äitiä. Sukupuolikysymyksen lisäksi selvitettiin äitien persoonallisuuden piirteitä, sukupuolirooliuskomuksia ja äitiyden suorittamiseen liittyviä ajatuksia. Tutkimus on julkaistu Personality and Individual Differences -lehdessä.

Lähde: Ohion yliopisto

Mitä mieltä olet artikkelista?