Pietarilainen valokuvaaja Jana Romanova kuvasi raskaana olevia pareja – heidän nukkuessaan. Syntyi valokuvateos Waiting, joka sisältää kuvia 40 parista. Tältä nukkuvat vauvaparit näyttävät. Kuvissa uinuu niin nykyisyys kuin tulevaisuus.

Viimeksi päivitetty 12.5.2015

Miksi kuvata raskaana olevia ihmisiä, kun he nukkuvat? Taitelija Jana Romanova avaa asiaa. Hän kehottaa kiinnittämään huomiota nukkuvien ihmisten lisäksi siihen ympäristöön, jossa lasta odottavat nukkuvat.

”Aloin kiinnostua nukkuma-asentojen lisäksi myös ympäristöstä. Kaikki eri nukkujat, puhelimet, hienot Star Wars -lakanat, valtavat ruusukuvat tyynyissä. Nämä tavarat eivät kerro tarinaa pelkästään siitä miten Venäjän suurissa kaupungeissa nukutaan, vaan myös sukupolvesta, johon myös itse kuulun”, Romanova kertoo kirjaprojektinsa kotisivuilla.

 

”Kuvat kertovat myös tarinaa siitä, mitä tulee olemaan. Näille lapsille, jotka ovat jo kuvissa ilman, että voimme nähdä heitä, heille kuvasarja symbolisoi tulevaisuuden odotusta. He odottavat tulevaisuutta, joka on täysin erilainen ja – tietenkin – paljon parempi kuin nykyisyys”, hän kertoo.

Kuka antaa luvan kuvata itseään yöllä?

Romanova ymmärsi pian, ettei ollut suinkaan helppoa suostutella ihmisiä kuvattavaksi, kun he nukkuvat. Hän lähetti satoja kirjeitä, joissa hän pyysi vauvaa odottavia pariskuntia poseeraamaan nukkuessaan hänelle.

”99 prosenttia vastasi, että olen hullu”, Romanova kertoo.

Lopulta hän kuitenkin sai tarvittavan määrän malleja.

Ongelmia kuvattaessa

Kun kuvaa nukkuvia ihmisiä, voi olla varma, että törmää erilaisiin ongelmiin. Ihmiset voivat esimerkiksi herätä.

”Olin kuvaamassa yhtä raskaana olevaa naista ja hänen miestään aikaisin aamulla. Nainen avasi oven minulle ja näytti mistä löytäisin teetä samalla kun odotin, että hän nukahtaisi uudestaan”, Romanova kertoo.

Puolen tunnin päästä Romanova kiipesi portailleen ja aloitti kuvaamisen.

”Yhtäkkiä mies avasi toisen silmänsä, sitten toisen. Hänen katseessaan oli todellista pelkoa”, Romanova kertoo. Mies ei tiennyt laisinkaan valokuvaajasta.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

Edellinen artikkeliKissa ja vauva – toimiiko yhtälö?
Seuraava artikkeliKaksi viikkoa vanha poika ja tissin autuus
JAA