Raskausajasta olisi mukava saada muistoja talteen, mutta perinteinen päiväkirjan kirjoittaminen ei innosta? Kokeile päiväkirjanpitoa videoiden! Katso esimerkkejä raskausvideopäiväkirjoista.

Viimeksi päivitetty 22.1.2013

Perinteisten odotusajan päiväkirjojen rinnalle on tullut uusi tapa taltioida raskausmatkan mietteet: yhä useampi odottaja työstää raskaudestaan videopäiväkirjaa. Suosittu tyyli on niin sanottu vlog, eli videoitu blogi. Raskaus-vlogeissa odottajat kertovat mietteitään kameralle yleensä viikko viikolta.

Videopäiväkirjan julkisuuden voi tietysti itse päättää. Rohkeimmat raskaus-vloggaajat laittavat koko päiväkirjansa synnytystä myöten julkisena Youtubeen, mutta aivan yhtä hyvin videopäiväkirjan voi tehdä yksityisesti vaikka vain itselleen tai läheisilleen.

Lue myös: Villitys: raskaustestin tulos videolle ja verkkoon

Raskauden virstanpylväät videolle

Raskauden videopäiväkirja pitää sisällään useimmiten odottajan omia mietteitä raskaudesta ja kasvavan vatsan esittelyä. Mitä ajattelin, kun raskaus oli aivan alussa? Kuinka pahoinvoiva olin raskausviikolla 8? Milloin tunsin ensimmäiset liikkeet? Milloin vatsa alkoi näyttää vauvamahalta? Millaisia oireita raskauteeni kuului? 

Videoon voi ottaa mukaan myös raskausajan mieleenpainuvia virstanpylväitä: raskaustesti, ensimmäinen neuvolakäynti, raskaudesta kertominen läheisille, sydänäänet, ultraäänitutkimukset, vauvan potkut, sukupuolen selviäminen. Videopäiväkirjassa voi myös vaikkapa pohtia nimiä, suunnitella lastenhuoneen sisustusta, näyttää parhaat palat baby showereista tai esitellä vauvanvaatehankintoja ja sairaalakassin sisältöä.

Raskauspäiväkirjaan voi liittää loppuhuipennukseksi mukaan myös synnytyksen, mutta jos synnytyksen videoiminen ei innosta, voi päiväkirjan pitää pelkkänä raskauden tallenteena tai lisätä päätteeksi kuvamateriaalia raskauden lopputuloksesta, vauvasta.

Lue myös: Synnytysvideot verkossa

Tässä videopäiväkirjaklipissä odottaja on menossa ultraan ja saa tietää vauvan sukupuolen: 

Isä mukaan päiväkirjaan

Videopäiväkirjan ei tarvitse olla vain odottavan äidin oma juttu, vaan päiväkirjan tekoon voi ottaa mainiosti mukaan myös tulevan isän. Raskaudesta ja uudesta elämäntilanteesta jutteleminen kameralle voi auttaa isää pääsemään enemmän osalliseksi odotuksesta.

Yhdessä tehty videopäiväkirja on myös lapselle jonain päivänä hieno muisto. Lapsi saa nähdä, mitä hänen vanhempansa ajattelivat, odottivat ja toivoivat silloin, kun hän oli vasta matkalla maailmaan.

Esimerkiksi tässä videossa esiintyvä pariskunta teki yhdessä koko raskauden viikko viikolta –videopäiväkirjan:

Yksinkertaisemmin

Jos viikko viikolta etenevä videopäiväkirja ja videolle tuntemuksista puhuminen tuntuu liian työläältä, voi videon toteuttaa yksinkertaisemminkin. Valokuvista koottu 40 viikon tarina on sekin hienoa katsottavaa: tarvitaan vain tasaisin väliajoin otettuja kuvia vatsan kasvusta. Mukaan voi lisäillä esimerkiksi ultrakuvia.

Lue myös: Kuvamuistoja odotusajasta

Tässä yksi valokuvilla toteutettu videopäiväkirja:


Teksti: Hanna Brockman

Kuva: Crestock
Videot: YouTube

Mitä mieltä olet artikkelista?