Eväitä, deodorantti, neuvolakortti ja imetysliivit. Synnyttämään lähtevän sairaalakassi täyttyy monella tavaralla. Kassi kannattaa pakata valmiiksi hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa, jotta se on valmiina, kun h-hetki viimein on käsillä.

Synnyttämään voi lähteä niukallakin varustuksella – sairaalassa kyllä pärjää, vaikka sinne tulisi äkkilähtö, eikä mukana olisi edes hammasharjaa. Jos aikaa ja intoa on, kannattaa itselle tärkeitä ja mieluisia tarvikkeita kuitenkin pakata sairaalakassiin valmiiksi jo muutama viikko ennen laskettua aikaa.


 


Mitä sairaalakassiin sitten kannattaa pakata? Kassin lopullinen sisältö riippuu odottajasta, mutta tietyt tavarat tulevat käyttöön useammin kuin toiset. Tässä esimerkkejä sairaalakassiin pakattavista varusteista. Poimi listasta oman kassisi sisältö!

Pakkaa ainakin nämä

Neuvolakortti. Kortista kätilö saa tarvittavat raskauttasi koskevat tiedot. Siihen myös merkitään synnytyksen jälkeen tietoja vauvasta, äidistä ja synnytyksen kulusta.

Kännykkä ja laturi. Haluat varmasti ilmoittaa vauvan syntymästä sukulaisille ja ystävillesi sekä napsia kuvia ja videoita tulokkaasta. Kännykällä pystyt myös hoitamaan asioita ja viihdyttämään itseäsi, mikäli tylsiä hetkiä ilmaantuu.

Lääkkeet. Omat henkilökohtaiset lääkkeet täytyy muistaa pakata matkaan. Särkylääkkeitä saa toki sairaalassa tarpeen mukaan.

Eväät ja peseytymisvälineet

Hygieniatuotteet ja kosmetiikkaa. Hammasharja ja -tahna, deodorantti, shampoo, hoitoaine, kosteusvoide ja huulivoide voivat tulla tarpeeseen. Jos hiuksesi ovat pitkät, älä unohda hiusharjaa ja -lenkkiä.

Naposteltavaa. Voit pakata mukaan pientä syötävää ja juotavaa. Esimerkiksi pillimehut, myslipatukat ja pastillit säilyvät kassissa, jos haluat pakata eväät etukäteen. Pillimehu on myös oivallinen juoma synnytyksen aikana: Puoliso voi pidellä mehupurkkia, jos omat voimat ovat loppu. Pillillä on helppo juoda makuuasennossakin. Kuivatut luumut ja lakritsi puolestaan saattavat helpottaa synnytyksen jälkeistä ummetusta. Sairaalasta saa kuitenkin ruokaa ja kanttiinista herkkuja, joten eväitä ei kannata haalia liiallisesti.

Apua rentoutumiseen ja nukkumiseen

Ajanvietettä. Lehti, kirja, läppäri tai tabletti, ristikkotehtäviä tai vaikka käsityö. Voit ottaa mukaan myös musiikkia synnytyssalissa kuunneltavaksi, esimerkiksi cd-levyllä. Sairaalavisiitin pituutta ei voi varmasti etukäteen tietää, joten ajanvietteelle voi tulla tarvetta. Toisaalta monen tuoreen äidin aika synnytyksen jälkeen kuluu enimmäkseen vauvan ihmettelyyn ja omaan palautumiseen.

Rentoutumistuotteita. Hierontaväline, stressilelu, kaurapussi tai hierontaöljy voivat edesauttaa rentoutumista synnytyksessä.

Unimaski ja korvatulpat. Jos olet herkkä äänille ja valolle, voivat nämä helpottaa nukkumista, etenkin, jos majoitut osastolla usemman hengen huoneessa.

Vaatteita äidille ja vauvalle

Mukavia vaatteita. Nämä eivät ole välttämättömiä, sillä sairaala tarjoaa äidille vaatteet (alushousut, pyjaman, sukat, tossut ja aamutakin) sairaalassaolon ajaksi. Toiset kuitenkin tuntevat olonsa kotoisammaksi omissa vaatteissaan. Esimerkiksi omat sukat voivat olla lötköjä sairaalasukkia paremmat jalassa.

Imetysliivit, liivinsuojukset ja maidonkerääjät. Pehmeät ja joustavat liivit ovat hyvä valinta maidonnousuvaiheessa. Liivinsuojuksista ja maidonkerääjistä voi olla hyötyä, jos maito nousee kovasti jo sairaalassaoloaikana.

Kotiintulovaatteet äidille. Sairaalasta lähdettäessä kovia kokenut vartalo ansaitsee mahdollisimman mukavat vaatteet: Farkkuihin ahtautuminen palautuvan vatsan ja mahdollisten kipeiden haavojen kanssa ei ole hyvä idea. Puhtaat alusvaatteet, kiristämättömät housut ja imetyspaita ovat miellyttävät yllä.

Kotiintulovaatteet vauvalle. Valitse vuodenaikaan sopivat vaatteet. Hattu ja tumput ovat tarpeen myös lämpimällä säällä. Jos koon arvioiminen tuntuu vaikealta, ota mukaan vaatekerta sekä koossa 50 että 56.

Kantoliina. Mikäli liinailu innostaa, voi sitäkin treenata vauvan kanssa jo sairaalassa.

Mitä sinä pakkasit sairaalakassiin? Asiasta keskustellaan foorumilla: Sairaalakassi 

Mitä mieltä olet artikkelista?