"Kysyin sitten että miks en voi tehdä mitään, kaveri totesi että no kun oot raskaana." Näin kirjoittaa odottaja Vau.fi:n foorumilla. Muilla kirjoittajilla on samankaltaisia kokemuksia: monien mielestä raskaana oleva ei voi kerta kaikkiaan tehdä mitään. Mutta mitä mieltä ovat itse odottajat?

Viimeksi päivitetty 29.5.2012

”Raskaana olevat ovat kotona lymyäviä ja ankeita ihmisiä, jotka haluaisivat tehdä kaikkea, mutta eivät voi.”

Lapsettomat ystävät osaavat joskus yllättää odottajat mielipiteillään. Joskus kuulostaa melkein siltä, kuin raskauden ajateltaisiin olevan sairaus, joka lukitsee naiset neljän seinän sisään:

”Keskusteltiin asiasta jonkun aikaa ja hän on ehdottomasti sitä mieltä että raskaana olevat naiset ei voi tehdä kertakaikkiaan mitään. Ok, en voi ryypätä, enkä edes juuri nyt haluiskaan! Mutta kyllä mä voin tehdä juuri mitä mä itse haluan, omaa oloa kuunnellen. Mutta mulla on raskaus ollut niin oireeton ja oon ollu elämäni kunnossa että tasan teen sitä mitä mä itse haluan”, odottaja kirjoittaa ja tuskailee kaverinsa suhtautumista:

”Kaverin ajatusmaailman mukaan kaikki raskaana olevat on kotona lymyäviä, ankeita ja vittuuntuneita ihmisiä jotka haluais tehdä kaikkea mutta ei voi.”

Muutkin ketjussa kirjoittavat äidit ovat törmänneet samanlaiseen suhtautumiseen:

”Kun eräs kaveri kuuli raskaudestani, hän totesi että ’no nyt sut pitää sitten kahvillekin pyytää monta päivää etukäteen että pystyt lähteä’. Huh, sanoinkin että ei mun ainakaan tarvi suunnitella montaa päivää kahville lähtöä. Ehkä vauvan kanssa lähteminen ei onnistu ihan viidessä minuutissa mutta ei kai sitä nyt montaa päivää tarvi suunnitella.”

”Onpa näitä tullut vastaan itsellenikin… Lähinnä sen on huomannut siitä, että jotkut kaverit eivät enää kutsuneet MIHINKÄÄN kun kuulivat raskaudesta. Eivätkä raskauden jälkeenkään, koska eihän vauvan kanssa voi tietenkään mihinkään lähteä. Tai ilman vauvaa. Äidithän istuvat vain kotona.”

”Kaveri myös vetois siihen että enhän voi senkään takia lähteä kun vauva nukkuu koko ajan. Öhm, muista en tiedä mutta kyllä mun käsittääkseni vauva voi nukkua muuallakin kun kotona.”

”Joo, kyllä sitä sai muutaman kerran kuulla et miten sä voit tehä tollee tai olla täällä ku oot raskaana. Miks ihmeessä en ois voinu olla tai tehä?!?!? Mulla olo oli koko raskauden aikana hyvä eikä se maha juuri mitään estäny.”

Lue myös: Raskausajan liikunta tekee hyvää sikiölle

”Äidit eivät käy baarissa, varsinkaan raskaana”

Haluavat odottajatkin käydä ulkona ja tavata ystäviä aivan kuten ennenkin. Useimmat odottajat tietävät, mitä raskaana ollessa ei ole turvallista tehdä. Kyllä selvin päinkin voi pitää hauskaa! Silti raskaana olevia baarissa kävijöitä katsotaan usein pahalla silmällä.

”Kyllä sitä baarissa katottiin oudosti kun olin mieheni kanssa kaverin bändiä katsomassa mut enpä antanu sen häiritä. Jos fiilis on hyvä ja tahtoo mennä ni sit ei pidä kuunnella niitä ’törppöjä’ jotka luulee et oot todellaki suurinpiirtein vammainen kun olet maailman luonnollisimmassa tilassa.”

Lue myös: Jätä hömpsyt väliin

”Itsehän kävin rasvausviikolla 20 baarissa yhtä bändiä kuuntelemassa ja tanssimassa, tietysti selvin päin, savuttomasti ja kotiinkin tuli lähdettyä jo pian puolenyön jälkeen. Baarissa näin kaverin tyttöystävää, joka tiesi raskaudestani… ”Mitä SINÄ täällä teet?!” hän kajautti känniset silmät leviten. Öööö… ”Sähän oot raskaana!” Ööööö, niin, tiedän… ja se liittyi asiaan niin miten?”

”Mä olin kyl raskausaikana aika monestikin baarissa selvinpäin.. olipahan muilla kuski.. ku tykkään käydä tanssii ni minähän menin miehen ja sen kaverieiden kaa tanssii mutta pikkukaupungissa joka baarissa ei tarjoillakaan alkoholittomii drinksui.”

Joskus kuitenkaan ravintolan henkilökuntakaan ei ole tilanteen tasalla:

”Olin itse viikko takaperin kuppilassa kavereiden kanssa ja tilasin sitten itselleni alkoholittoman drinksun. Baarimikko katseli mua tovin hölmistyneenä ja kävi sitten kolleegaltaan kysymässä et tehdäänkö me sellaisia”, päivittelee eräs odottaja.

Lue myös: Muutama kuppi kahvia päivässä ei vaaranna sikiötä

Odottajat vastaavat: ”Raskaus ei ole sairaus!”

Jos odottajan oma olo on hyvä, ei raskaus todellakaan ole sairaus. Tällaiset mielikuvat odottajista ja äitiydestä ärsyttävät ketjuun kirjoittavia äitejä ja odottajia:

”Monesti mietin ihmisiä jotka ajattelevat just noin että raskaana olevat olis jotenkin sairaita. Itellä nyt toinen raskaus ja on ollut vähän enemmän vaivoja kun ekaa odotellessa mutta kyllä sitä voi silti elää ja olla kuin ei raskaana olevat (eli ne terveet ihmiset).”

”Joo, eipä raskauden tarvii antaa haitata elämää, niin kauan kun se ei itseä haittaa! Siitä vaan rohkeasti baareihin, kahville, urheilemaankin jos kroppa antaa myöden!” rohkaiseekin eräs foorumilainen.

”Tiettyjä asioita kannattaa alkaa ehkä puolivälin jälkeen harkita (ratsastamista jne.), mutta eiköhän sitä omaa kroppaa kuuntelemalla selviä”, hän kiteyttää.

Mitä mieltä sinä olet?

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Raskaus ei ole sairaus! 

Mitä mieltä olet artikkelista?