Monet odottajat ja äidit ovat huomanneet ystäväpiirinsä muuttuneen lapsensaannin myötä. Lapsen kautta tutustuu luonnollisestikin uusiin ihmisiin, mutta miksi vanhat ystävät hylkäävät odottajan?

Viimeksi päivitetty 21.8.2012

”Oon alkanu aattelemaan että millastahan on sitten kun mulla on vauva? 🙁 Ei varmaan ystävän ystävää”, nuori odottaja murehtii Vau.fi:n foorumilla.

Hänen huolensa ei ole aiheeton, sillä monet odottajat ja äidit ovat huomanneet ystäväpiirinsä muuttuneen lapsensaannin myötä.

Lue myös: Raskaana olevia syrjitään töissä yhä useammin

Mihin ystävät katoavat?

”Kun saat lapsen, niin ystävät yhtäkkiä häviävät”

”Tuo on kyllä tosi yleistä että ihmiset alkaa karttamaan raskaana olevia”, eräs kirjoittaja vastaa.

”Kyllä se vaan on niin, että jokunen ainakin kaikkoaa kaveripiiristä viimeistään kun vauva syntyy. :/ Etenkin ne joilla ei ole lapsia!!” nuorena lapsensa saanut äiti kertoo:

”olin vajaa 20v kun sain ekan lapsen.. ja yksi kaveri jäi”, hän toteaa.

”Kun vauva syntyi, olihan ne kaverit kaikki innoissaan tulossa uutta tulokasta katsomaan mut siihen se sitten jäikin!”

Lue myös: ”Koska olet raskaana”

Harmittavan usein käy niin, että vanhat ystävät hylkäävät uuteen elämäntilanteeseen siirtyneen.

Monella foorumilaisella on ilmiöstä kokemusta:

”itse mietein paljon ensimmäistä odotellessa että mitä kaverit ajattelevat, itse kun olin 19 niin minulla oli myös 18-vuotiaita kavereita joiden menojalka vipatti joka viikonloppu”, toista lastaan odottava nuori äiti kertoo ja jatkaa:

”niinhän siinä kävi, muutama kaveri katosi kuin tuhka tuuleen, mutta jos totta puhutaan en edes kaivannut heidän seuraansa.”

Ystävien hylkäämää yksin jääminen voi kolhaista pahasti:

”Miulle kävi pojan syntymän jälkeen juurikin niin, että kaverit aika tehokkaasti kaikkosivat. En ole koskaan ollut mikään seurapiiriperhonen, että ei se kaveripiiri ole kovin suuri ennenkään ollut, mutta olen pitänyt näitä ihmisiä ystävinä. Kaipa erehdyin”, pienen pojan äiti harmittelee.

”Uskon, että välien viilenemiset johtunee meidän erilaisista elämäntilanteista, kun muut elävät villiä nuoruuttaan minun keskittyessä tähän pikkumiehen hoitoon. Olo on vaan joskus niin hiton yksinäinen ja surettaa se, miten helposti sen ystävyyden jotkut heittävät hukkaan.”

Eräälle kirjoittajalle ystävät ovat lupailleet hanakasti tukevansa odottavaa ystäväänsä.

”mut en oikein usko että näin on”, odottaja kirjoittaa.

”Harmi. Sama kun parhaalle ystävälleni sanoin että saa minut kutsua ”ryyppäämään” vaikken joisikaan, niin hänen mielestään se on tyhmää minua kohtaan, vaikka sanon ettei mieleni tee juoda. Voihan hauskaa pitää ilman alkoholiakin, eikös niin sanota? Ei näköjään päde meidän kaveripiireissä ja aika hölmöä jos kaverit hylkää alkoholin takia. :(”

Lue myös: Jätä hömpsyt väliin

”Uusia kavereita mammakerhoista!”

Vaikka uudessa elämäntilanteessa vanhat ystävät eivät aina pysy vauhdissa mukana, tuo lapsi mukanaan myös uusia tuttavuuksia. Esimerkiksi hiekkalaatikolla tutustuu muihin äiteihin kuin itsestään!

”mikä määrä uusia tuttavuuksia ja kavereita on tullut lapsen saamisen myötä! lähemmäs 10 uutta kaveria on varmaan tullut ja vanhat tutut kotipaikkakunnaltani ovat ottaneet yhteyttä kun on löytynyt yhteisiä puheenaiheita lapsen myötä”, vanhoja ystäviään menettänyt nuori odottaja iloitsee.

”kummasti äidit vaan pitävät yhtä! monesti tuntuu kuin oisi aina ollut jonkun kanssa kaveria jos on samanikäisiä lapsia, ymmärtää toista niin hyvin että tulee varmasti juttuun :)”

Lue myös: Rakas vai rasittava anoppi?

Myös erilaisista äitiys- ja lapsikerhoista voi löytyä uusia kavereita:

”Itse sain tosi nopeasti uusia kavereita mammakerhoista yms.”, eräs odottaja kehuukin.

”Vauvamuskarit ja muut vastaavat on hyviä paikkoja tavata uusia ihmisiä. Tietysti ystävyyden muodostumiseen tarvitaan muutakin yhteistä kuin se, että molemmilla on lapsia, mutta vauvan kautta kannattaa lähteä hakemaan uutta seuraa”, eräs äiti vinkkaa.

Lue myös: Vau.fi tutustuu muskariin

”Todelliset ystävät pysyvät mukana, vaikka elämäntilanteet olisivatkin erilaiset”

Toista lastaan odottava nuori äiti menetti monet vanhoista ystävistään. Hän kuitenkin kertoo, että tosiystävät pysyivät elämässä mukana:

”todelliset ystävät säilyivät ja yhä vieläkin olen kaikkien kanssa viikoittain tekemisessä, ei ketään pelottanut pois edes se että kohta saan toisen lapsen :)”

Uusissa elämäntilanteissa todellinen ystävä ehkä punnitaankin:

”Mulla on ystäviä, joilla on lapsi/lapsia ja sitten myös yksi lapsuuden ajoilta oleva ystävä, joka opiskelee vielä eikä varmaan lähiaikoina ole hankkiutumassa raskaaksi. Mutta eipä se meidän ystävyyttä haittaa.”

”Itse odotan tällä hetkellä toista lastani, ja esikoista odottaessa kävi juurikin niin ’ikävästi’, että kaverit karsiutuivat pois. Tosiystävät jäivät, ja olen lähentynyt monen sellaisen ihmisen kanssa, jotka elävät samanlaisessa elämäntilanteessa kanssani.”

Lue koko ketju ja osallistu keskusteluun: Ystävät ärsyttää

Teksti: Mira-Maria Heinonen
Kuva: Crestock

Lue myös:

Lapsi: onni vai onnettomuus?
Yllättäviä tunteita raskaana
Vau.fi tutustuu tenavauintiin

Mitä mieltä olet artikkelista?