Suomessa raskaana olevien ravintosuositukset ja vältettävien aineiden listat ovat tiukat verrattuna moneen muuhun maahan. Mitä odottaja saa syödä esimerkiksi Kiinassa ja Amerikassa?

Kun raskaus alkaa, alkaa usein myös syömisten vahtaaminen. Mitä saa syödä, mitä ei missään tapauksessa? Ensimmäisellä neuvolakäynnillä odottajalle tyrkätään käteen lista kielletyistä herkuista, joista tulisi pidättäytyä raskauden ajan.

Vertailu muiden maiden ruokasuositusten kesken kertoo, että Suomi on suositusten suhteen tiukan linjan maa. Päälinjauksissa monet maat ovat toki keskenään samansuuntaiset, Helsingin Sanomien aiheesta kirjoittamasta jutusta selviää. Raskaana olevan suositellaan useimmiten syövän paljon kasviksia, hedelmiä sekä täysjyvätuotteita ja välttämään alkoholia, liikaa suolaa, raakaa lihaa ja kalaa.

Lue myös: Odottajan ruokavalio on vaihteleva ja monipuolinen

Testaa raskausajan riskisi – oletko hyvä koti sikiölle?

Harvassa maassa kuitenkaan on yhtä pitkät vältettävien ruokien litaniat kuin meillä. Joidenkin ruoka-aineiden kohdalla Suomessa kielletty saattaa olla toisessa maassa aivan sallittu, jopa suositeltava.

Lue myös: Listeria on odottajalle riski

Miten meillä ja muualla siis ohjeistetaan?

Suomi: Vältettävä haukea, korvasieniä, graavia kalaa, kylmäsavustettuja kalatuotteita, pateita, mätiä, maksaa, tartar-pihvejä, pastöroimatonta maitoa ja siitä tehtyjä tuorejuustoja ja homejuustoja, pellavansiemeniä, merilevää, alkoholia, yrttiteetä, luonnonkasveja ja lisäravinteita. Itämeren lohta ja silakoita vain kerran tai kaksi kuussa. Myös salmiakkia, lakritsia, suolaa, kahvia ja muita kofeiinituotteita rajoitetusti. Pavut, pakastevihannekset ja -marjat kuumennettava hyvin. Idut kiehautettava. A-vitamiinia vältettävä. D-vitamiinia tulee ottaa purkista.

Ruotsi: Itämeren ja suurten järvien lohta sekä ahventa, haukea, kuhaa ja tonnikalaa vain rajoitetusti. Sushi on sallittu, mikäli se on tuoretta. Kevytmaitoa tulisi juoda puoli litraa päivässä.

Britannia: Hai kielletty. Raakoja tai puolikypsiä kananmunia  ja majoneesia vältettävä. Tonnikalaa rajoitetusti.

Yhdysvallat:
Vältettävä tuorepuristettua appelsiinimehua. Hot dogit nautittava kuumina. Alkoholille tiukka ei.

Venäjä:
Ei virallisia ravintosuosituksia tai välttölistoja. Alkoholia ei suositella, mutta kielto ei ole ehdoton.

Ranska: Vältettävä pateita, hanhenmaksaa, savukalaa ja raakoja simpukoita. Juustoista vain sulatejuustoja sekä kovia ja kypsiä juustoja ilman kuorta. Hedelmiä ja vihanneksia tulisi syödä viidesti päivässä.

Intia: Maitoa, voita ja juustoa vain rajoitetusti. Jos on saanut aiemmin keskenmenon, pitää välttää papaijaa, selleriä, sipulia, chiliä, valkosipulia, piparjuurta, sinappia ja hirssiä. Luontaistuotteet ja lisäravinteet suositeltavia.

Kiina: Ei virallisia ravintosuosituksia tai välttölistoja. Mielellään kuitenkin vältettävä chiliä ja muuta mausteista, savustettua ja uppopaistettua ruokaa. Myös kylmien juomien ja jäätelön uskotaan olevan huonoja raskausaikana. Maksan syöntiä suositellaan.

Japani: Vältettävä raakaa lihaa, savulohta ja pastöroimattomasta maidosta valmistettuja tuotteita. Useiden kalojen kohdalla suositellaan vain rajoitettua syöntiä. Saa syödä sushia.Lähteet:
Helsingin sanomat: Joulupöytä on täynnä vaaroja

Sosiaali- ja terveysministeriö
Pregnant in Japan

Lue myös:
Jätä hömpsyt väliin
Kasvisruokavalio sopii raskaana olevalle
Kohdussa taotaan terveyden pohja


Mitä mieltä olet artikkelista?