Suomessa odottajilta kielletty raaka-aine saattaa olla toisessa maassa aivan sallittu, jopa suositeltava. Mitä odottaja saa syödä esimerkiksi Kiinassa ja Amerikassa?

Viimeksi päivitetty 21.2.2012

Kun raskaus alkaa, alkaa usein myös syömisten vahtaaminen. Mitä saa syödä, mitä ei missään tapauksessa?

Vertailu muiden maiden ruokasuositusten kesken kertoo, että Suomi on suositusten suhteen tiukan linjan maa. Päälinjauksissa monet maat ovat toki keskenään samansuuntaiset: Raskaana olevan suositellaan useimmiten syövän paljon kasviksia, hedelmiä sekä täysjyvätuotteita ja välttämään alkoholia, suolaa ja raakaa lihaa.

Joidenkin ruoka-aineiden kohdalla Suomessa kielletty raaka-aine saattaa olla toisessa maassa aivan sallittu, jopa suositeltava.

Miten meillä ja muualla siis ohjeistetaan?

Suomi: Vältettävä haukea, korvasieniä, graavia kalaa, kylmäsavustettuja kalatuotteita, pateita, mätiä, maksaa, tartar-pihvejä, pastöroimatonta maitoa ja siitä tehtyjä tuorejuustoja ja homejuustoja, pellavansiemeniä, merilevää, alkoholia, yrttiteetä, luonnonkasveja ja lisäravinteita. Itämeren lohta ja silakoita vain kerran tai kaksi kuussa. Salmiakkia ja lakritsia ei ollenkaan. Kahvia ja muita kofeiinituotteita vain rajoitetusti. Pavut, pakastevihannekset ja -marjat kuumennettava hyvin. Idut kiehautettava.

Ruotsi: Itämeren ja suurten järvien lohta sekä ahventa, haukea, kuhaa ja tonnikalaa vain rajoitetusti. Sushi on sallittu, mikäli se on tuoretta. Kevytmaitoa tulisi juoda puoli litraa päivässä.

Britannia: Hai kielletty. Raakoja tai puolikypsiä kananmunia  ja majoneesia vältettävä. Tonnikalaa rajoitetusti.

Yhdysvallat: Vältettävä tuorepuristettua appelsiinimehua (jos se on pastöroimatonta). Hot dogit nautittava kuumina. Alkoholille tiukka ei.

Venäjä:
Ei virallisia ravintosuosituksia tai välttölistoja. Alkoholia ei suositella, mutta kielto ei ole ehdoton.

Ranska: Vältettävä pateita, hanhenmaksaa, savukalaa ja raakoja simpukoita. Juustoista vältettävä vain sulatejuustoja sekä kovia ja kypsiä juustoja ilman kuorta. Hedelmiä ja vihanneksia tulisi syödä viidesti päivässä.

Intia: Maitoa, voita ja juustoa vain rajoitetusti. Jos on saanut aiemmin keskenmenon, pitää välttää papaijaa, selleriä, sipulia, chiliä, valkosipulia, piparjuurta, sinappia ja hirssiä. Luontaistuotteet ja lisäravinteet suositeltavia.

Kiina: Ei virallisia ravintosuosituksia tai välttölistoja. Mielellään kuitenkin vältettävä chiliä ja muuta mausteista, savustettua ja uppopaistettua ruokaa. Myös kylmien juomien ja jäätelön uskotaan olevan huonoja raskausaikana. Maksan syöntiä suositellaan.

Japani: Vältettävä raakaa lihaa, savulohta ja pastöroimattomasta maidosta valmistettuja tuotteita. Useiden kalojen kohdalla suositellaan vain rajoitettua syöntiä. Saa syödä sushia.

Mitä mieltä olet artikkelista?