Ensimmäiset vuodet isänä ovat harmillisen otollista aikaa tupakoinnin aloittamiselle ja muille vaivattomille kotipaheille.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Suositeltavampaa olisi varastaa omaa aikaa esimerkiksi lukittautumalla Mustanaamion tai kännykän nettiyhteyden kanssa vessaan, mutta varsinkin entisillä tupakoijilla on iso kiusaus karata hermosauhuille. Terveiden elämäntapojen kannalta myönteistä on, että alkoholinkäytölle jää hyvin vähän aikaa ja energiaa. Ikävä kyllä sama koskee kuntoilua ja ihmissuhteita.

Jos tuleva isä katsoo hyötyvänsä lapsen synnyttyä elämäntapamuutoksista, niitä kannattaa aloitella ajoissa. On todennäköisempää säilyttää vakiintuneet rutiinit läpi mullistusten kuin muuttaa hyvät aikeet todellisuudeksi. Odotusaika on hyvä hetki korvata tupakointi vaikkapa sulkapallomatsista saatavilla endorfiininousuilla. Yleiskunto auttaa jaksamaan esimerkiksi yövalvomiset. Raskaana olevalla naisella taas on raskaat syyt luopua päihteistä ja tupakasta. Pariskunta voi tukea toisiaan muutoksissa.

Isyyden tai odotuksen ei kuitenkaan pitäisi tarkoittaa nautinnoista luopumista. Mikäli odottava äiti ei katso esimerkiksi satunnaista tuopillisella käymistä pahasti, sitä voi pitää myös panostuksena tulevaisuuteen. Vaikka juhliminen vähenisi, yhteydenpidon säilyttäminen ystäviin auttaa jaksamaan samaan tapaan kuin kohonnut yleiskunto.

Mitä mieltä olet artikkelista?