Isien synnytyksenjälkeisestä masennuksesta puhutaan hyvin vähän, vaikka se koskee noin 4–10 prosenttia heistä.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Jopa neljä viidestä äidistä kokee synnytyksen jälkeen masennuksen oireita. Baby blues menee useimmiten ohi parissa viikossa, mutta pitkäkestoinen masennus on ongelma 10–20 prosentille äideistä. Puoliso voi tukea äitiä monella tasolla, arjen helpottamisesta ammattiavun hankkimiseen. Neuvolassa kiinnitetään äitien mielialaan huomiota. Entä kun isä masentuu?


 


Isien synnytyksenjälkeisestä masennuksesta puhutaan hyvin vähän, vaikka se koskee noin 4–10 prosenttia heistä. Masennusluvut liittyvät yllättäen myönteisiin muutoksiin miesten vanhemmuudessa.

Nykyisät haluavat olla aiempia miespolvia lähempänä lapsiaan alusta alkaen. Taloudelliset ja sosiaaliset paineet, jotka pitivät isoisät tiukasti omilla työmaillaan, eivät kuitenkaan ole kadonneet. Väsymyksen ja riittämättömyydentunteiden laukaisemat huolet kohdistuvat miehillä usein parisuhteeseen, kun taas äitien masennus tuntuu liittyvän lapsiin. Äidin ja vauvan symbioosi voi olla hyvin vahva ja intensiivinen. Isä saattaa kokea menettäneensä puolison vauvalle sen sijaan, että olisi saanut uuden läheisen ihmissuhteen.

Joskus kuulee sanottavan, että isien ongelmiin kiinnitetään neuvolassa huomiota vain jos ne liittyvät alkoholiin tai väkivaltaan. Onneksi näin todellisuudessa ei ole, mutta monet puhuvat asiasta mieluiten toisten isien kanssa. Tulevat isä ja äiti voivat helpottaa toistensa sinisiä hetkiä lujittamalla keskinäistä puheyhteyttään hyvissä ajoin.

Mitä mieltä olet artikkelista?