Suomessa elää tuhansia lapsia sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien vanhempien perheissä. Osa perheistä on uusperheitä, mutta sateenkaariperheisiin syntyvien lasten osuus ollut jo pitkään kasvussa.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Sateenkaari-isä saattaa odottaa lasta yhdessä esimerkiksi itsekseen elävän naisen tai kanssa tai hän voi olla osa apilaperhettä. Nimityksellä tarkoitetaan sateenkaariperhettä, jossa vanhempia on enemmän kuin kaksi: itsellinen nainen voi hankkia lapsen miesparin kanssa, naispari miehen kanssa; kahden pariskunnan perhettä kutsutaan neliapilaksi. Joka tapauksessa miehestä on tulossa isä odotetulle lapselle.Sateenkaariperheet elävät samanlaista – samalla tavalla ainutlaatuista – elämää kuin kaikki muutkin perheet. Toisaalta perhemallia koskevat asiat ovat usein läsnä arjessa. Isän suhde synnyttäjään ja muihin vanhempiin on erityisen tärkeä. Apilaperheessä vanhempien lukumäärä on valtava etu, mutta useamman aikuisen kesken asioiden sopiminen voi tuoda myös omia ongelmiaan, varsinkin kun juridisesti vanhempia voi olla vain kaksi. Monet sateenkaariperheet laativat lasta suunnitellessaan aiesopimuksen siitä, miten perhe-elämä on tarkoitus järjestää.

Tämä opas on kirjoitettu hetero-oletuksella, niin kuin suurin osa odotuskirjallisuudesta. Sateenkaari-isät ja muut tulevan äidin kumppanit hyötyvät toivottavasti useimmista huomioista, mutta myös suoraan heille suunnattua tietoa on saatavilla esimerkiksi Sateenkaariperheet ry:ltä.

Mitä mieltä olet artikkelista?