Laskettu aika on hyvin summittainen ennustus lapsen syntymäpäiväksi. Todellisuus voi heittää parilla viikolla suuntaan tai toiseen ilman, että sitä pidettäisiin poikkeuksellisena tai ongelmallisena.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Mitä lähemmäs laskettu aika tulee – tai mitä useamman päivän raskaus venyy sen ohi – sitä kärsimättömämmäksi äiti käy. Jos hän jaksaakin liikkua julkisilla paikoilla, vastaantulijoiden kommentit vatsan pinkeydestä eivät ehkä enää saa aikaiseksi edes kohteliasta hymyä. Vaikka kaikki olisi hyvin, pinna voi olla kireällä. Samaan aikaan synnytys saattaa pelottaa ja jännittää sekä isää että äitiä.Laskettu aika on hyvin summittainen ennustus lapsen syntymäpäiväksi. Todellisuus voi heittää parilla viikolla suuntaan tai toiseen ilman, että sitä pidettäisiin poikkeuksellisena tai ongelmallisena. Yliaikaisuudesta puhutaan vasta 42 raskausviikon jälkeen, eikä sekään tarkoita automaattista synnytyksen käynnistämistä. Lasketun ajan jälkeen tilannetta kuitenkin seurataan entistä tarkemmin.

Levottomuus ja äidin fyysinen tila eivät tee rentoutumisesta helppoa, mutta raskauden loppumetreillä on hyvä kerätä voimia ja levätä niin paljon kuin mahdollista. Kansanperinteen mukaan synnytyksen alkamista voi nopeuttaa rutiinilla, johon kuuluu siivoamista, saunomista ja seksiä. Käytännössä isän kannattaa ottaa huolehtiakseen siivoaminen, ja tuleva kotiutuminen sairaalasta onkin mukavampaa puhtaaseen kotiin.

Sperman sisältämät prostaglandiinit ja naisen orgasmin vapauttama oksitosiini saattavat edesauttaa supistuksia, mutta seksin ja saunomisen vaikutus lienee ennemmin rentouttava, kunhan niissä ei ole suorittamisen makua.

Mitä mieltä olet artikkelista?