Synnytys on hurja kokemus, joka auttaa miestä luomaan omaa vanhemmuuttaan ja suoraa suhdetta lapseen. Suurelle isien enemmistölle osallistuminen synnytykseen on tärkeää, ja sitä se on heidän puolisoilleenkin.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Miehen tärkein tehtävä synnytyslaitoksella on tukea tulevaa äitiä. Synnyttäjän oloa voi helpottaa mm. selkähieronnalla, auttamalla häntä liikkumaan, tuomalla vettä ja ylipäänsä läsnäololla. Synnytyksestä ja isän roolista kannattaa puhua etukäteen, mutta ei pidä hämmentyä, jos suunnitelmat menevät laitoksella uusiksi.


 


Isän on hyvä kuunnella tarkasti kätilön puheita. Äiti saattaa myöhemmin haluta tarkan kuvauksen synnytyksestä. Kätilö pitää kyllä huolen siitä, että äiti ymmärtää tärkeät asiat, mutta isä pystyy tarvittaessa tulkkaamaan hänelle puolisonsa toiveita ja tarpeita esimerkiksi kivunlievityksen suhteen.

Synnytys ei ole isälle pelkkää äidin tukemista. Hän tapaa lapsensa silloin ensimmäisen kerran. Kontaktia voi luoda alusta alkaen osallistumalla vauvan kylvetykseen ja punnitukseen.

Joskus sektion jälkeen tai kesken monikkosynnytyksen äiti ei voi ottaa lasta rinnalleen, mutta isä voi niin ensiminuuteilla kuin myöhemminkin. Vastasyntynyt tunnistaa isänsä äänen, jota on kuunnellut raskauden aikana. Isän syli on hänelle turvallinen paikka, ja isälle ensimmäiset hetket vauvan kanssa voivat olla elämän kohokohta.

Mitä mieltä olet artikkelista?