Sektioita eli keisarileikkauksia on kolmea laatua. Suunnitellussa sektiossa isän läsnäolo on mahdollista ja toivottua, samoin usein päivystyssektiossa. Hätäsektiossa isä jää hermoilemaan itsekseen ammattilaisten kiidättäessä äidin leikkuriin.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Suunniteltu sektio tehdään, kun hyvissä ajoin huomataan alatiesynnytyksen olevan mahdoton tai vaarallinen äidistä tai lapsesta johtuvista syistä. Se tehdään yleensä puudutuksessa noin viikkoa ennen laskettua aikaa.Kun alatiesynnytys ei edisty tai lapsi joutuu ahdinkoon, tehdään kiireellinen eli päivystyssektio. Äiti siirretään leikkaussaliin ja leikkaus tehdään rauhallisesti, mieluiten ilman nukuttamista.

Päivystyssektiossa voi mennä tuntikin ennen kuin lapsi syntyy. Hätäsektiossa puhutaan minuuteista. Äiti viedään suoraan leikkaussaliin ja nukutetaan, eikä isä pääse mukaan. Hätäsektio voi olla traumaattinen kokemus sekä äidille että isälle. Siitä on hyvä puhua sairaalahenkilökunnan kanssa jälkikäteen.

Sektion jälkeen lapsi saa yleensä viettää pari ensimmäistä tuntiaan isän sylissä äidin toipuessa heräämössä. Kätilö neuvoo isää alkuun, mutta heille pyritään antamaan omaa rauhaa. Maitoa isästä ei irtoa, mutta isän kosketus ja läheisyys merkitsevät vauvalle valtavasti.

Leikkaushaava paranee hitaasti ja rajoittaa äidin toimintakykyä pitkään. Silloin isän osallistumisen tärkeys korostuu.

Mitä mieltä olet artikkelista?