Tatuoinnin ottaminen raskausaikana on tavallista riskialttiimpaa. Useimmat ammattilaiset kieltäytyvät tatuoimasta raskaana olevia naisia.

Viimeksi päivitetty 16.2.2010

Raskauden aikaisen tatuoinnin vaikutuksia sikiöön ei ole tutkittu, joten tatuointia harkitseva odottaja joutuu pohtimaan asiaa yleisten tatuointeihin liittyvien riskien pohjalta. Oman päätöksen tueksi kannattaa kysyä myös lääkärin ja luotettavan tatuoijan mielipidettä.


 


Riskeinä tulehdukset

Tatuointiin liittyy aina tulehdusriski, olipa tatuoitava raskaana tai ei. Odottajan vastustuskyky on kuitenkin normaalia alhaisempi, joten raskaana oleva on infektioille alttiimpi. Suurimmat tulehdusriskit piilevät huonossa hygieniassa, huonolaatuisessa tatuointivärissä ja likaisissa neuloissa.

Myös laiminlyöty jälkihoito voi altistaa tulehduksille, sillä tuore tatuointi on avohaava, jota tulee hoitaa huolella kunnes haava on parantunut. Tatuoinnin aiheuttama tulehdus vaatii lääkehoitoa, joka puolestaan voi olla sikiölle haitallinen.

Tatuointiväreistä ei tietoa

Itse tatuointivärin vaikutuksesta sikiöön ei tiedetä paljoa. Vaikka muste jääkin ihon pintakerrokseen eikä pääse verenkiertoon, ei voida varmuudella sanoa, ettei väristä ole mitään haittaa kohdussa kasvavalle vauvalle.

Etenkin ensimmäinen raskauskolmannes on sikiön kehityksen kannalta hyvin herkkää aikaa, jolloin ylimääräistä altistusta kemikaaleille olisi hyvä välttää. Tatuointiväri voi myös joskus aiheuttaa tatuoitavalle allergisen reaktion.

Turvotus muuttaa kehon mittoja

Raskauden aikana kehoon kerääntyy usein nestettä enemmän kuin normaalisti, ja vaikka turvotus sinällään ei tatuoimista estäkään, voi lopullinen tulos olla muuta kuin oli tarkoitus.

Turvonneeseen nilkkaan hakattu uljas pantteri saattaakin raskauden jälkeen solakoituneessa jalassa näyttää kuivan kesän oravalta.

Kipu stressaa sikiötä

Ajattelemisen arvoinen asia on myös tatuoimisen aiheuttaman kivun vaikutus sikiöön. Tatuoinnin ottaminen on harvoin täysin kivutonta, vaikka kivun sietäminen onkin yksilöllistä. Sikiön tiedetään reagoivan äidin kiputuntemuksiin ja kokevan äidin tunteman kivun stressaavana.

Useimmat ammattilaiset kieltäytyvät

Virallista kieltoa tatuoinneista raskausaikana ei ole olemassa. Jokainen siis punnitsee riskit itse ja päättää, kannattaako tatuoitavaksi lähteä juuri odotusaikana.

Mikäli vaakakuppi riskeistä huolimatta kallistuu kuvan ottamisen puolelle, voi tekijän löytyminen kuitenkin olla melkoisen vaikeaa: valtaosa tatuoijista nimittäin ei riskien vuoksi suostu tatuoimaan raskaana olevia naisia lainkaan.

Raskaus voi muuttaa vanhaakin tatuointia

Jos tatuoinnit koristavat kehoa jo ennestään, ei niillä ole haitallista vaikutusta raskauteen ja sikiöön, kunhan kuvat on tehty asianmukaisesti hyvää hygieniaa noudattaen ja jälkihoidosta on huolehdittu.

Raskaus on kuitenkin kova koettelemus vartalolle, eivätkä tatuoinnitkaan välttämättä säily aivan entisellään. Eniten muutoksille altis paikka on luonnollisesti vatsa – vatsan alueen tatuointi joutuu raskausaikana kestämään venytystä ja pingotusta usean kuukauden ajan.

Kuten raskaudesta palautuminen muutenkin, myös tatuointien säilyminen on erittäin yksilöllistä.

 

Mitä mieltä olet artikkelista?