Äidin väsymyksessä ei aina ole kyse paljon puhutusta synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, vaan väsynyt äiti saattaa kärsiä raudanpuutteesta, joka on helppo todeta ja hoitaa.

Viimeksi päivitetty 5.4.2020

Vauvan suloinen tuoksu on vallannut kodin, ja elämä on yhtä pumpulia. Monella odottavalla äidillä saattaa olla tällaiset odotukset vauva-arjesta, mutta todellisuus voikin olla aivan jotain muuta.

Joka hetki läsnä oleva väsymys uuvuttaa tuoretta äitiä eikä hän jaksa voimattomuudeltaan tehdä oikein mitään. Aina kyse ei kuitenkaan ole paljon puhutusta synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, vaan väsynyt äiti saattaa kärsiä raudanpuutteesta, joka on helppo todeta ja hoitaa.

Raskausaikana tarvitaan noin 1000 mg rautaa sikiön rakentumiseen, lisääntyneeseen punasolumäärän tuotantoon sekä synnytyksen aiheuttamaan verenvuotoon. Etenkin loppuraskaudessa punasolutuotanto kiihtyy, ja rautavarastot saattavat tyhjentyä jo ennen synnytystä. Raskausajan raudanpuute onkin odottajien keskuudessa hyvin yleistä.

Onko uupumus masennusta vai kärsitkö raudanpuutteesta?

Raudanpuutos voi aiheuttaa väsymystä, uupumusta, ärsyyntyneisyyttä, herkästi hengästymistä sekä hiusten harvenemista. Osa oireista ovat samoja kuin synnytyksen jälkeisessä masennuksessa, joka on myös yleistä tuoreilla äideillä. Mistä sitten tietää, kummasta on kyse?

Omista tuntemuksista kannattaa puhua neuvolassa, jonka kautta pääsee tarvittavaan jatkohoitoon. Raudanpuutos todetaan verikokeella, jossa tarkastellaan sekä hemoglobiini- että ferritiiniarvoja. Hemoglobiini on veren rautapitoinen happea kuljettava proteiini, kun taas ferritiinillä mitataan rautavarastoja.

Yleensä raudanpuutos korjataan vahvalla rautavalmisteella, kuten Ferrodan Fe2+ 100 mg -rautavalmisteella.

C-vitamiini tukee raudan imeytymistä

Ferrodan Fe2+ 100 mg -tabletissa yhdistyvät vatsaystävällinen rauta ja C-vitamiini, joka lisää raudan imeytymistä. Pitkävaikutteinen tabletti vapauttaa rautaa noin kuuden tunnin ajan.

Valmisteessa on rauta(II)bisglysinaattia, josta rauta imeytyy hyvin eikä se ärsytä vatsaa kuten monet muut rautasuolat.

Huomioithan, että ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Voit tutustua rautapitoisiin ruoka-aineisiin tässä artikkelissa.

Lue lisää tuotteesta täältä.

Ferrodan Fe2+ 100 mg

Vuorokausiannos 1 tabletti sisältää:
rautaa 100 mg
C-vitamiinia 50 mg

Pakkauskoot: 60 tabl. ja 120 tabl.
Valmistusmaa: Suomi

vegaaninen, laktoositon, gluteeniton, sokeritonMitä mieltä olet artikkelista?