Raudanpuutoksen ollessa yksi yleisimmistä odottavan äidin haasteista, olemme koonneet tähän artikkeliin rautapitoisia ruoka-aineita.

Viimeksi päivitetty 17.4.2024

Rautapitoinen ruokakaan ei välttämättä yksin ehkäise raudanpuutosta, sillä odottavan äidin raudantarve voi kasvaa jopa nelinkertaiseksi tavalliseen verrattuna. Hemolgobiiniarvoja seurataan neuvolassa, jossa tarvittaessa sovitaan myös rautalisän aloittamisesta.

Rauta on veren hemoglobiinin rakenneosa, joka osallistuu hapenkuljetukseen ja aineenvaihduntaan. Eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta imeytyy paremmin kuin kasvikunnan ei-hemirauta. Olemme koonneet tähän ruoka-aineet, jotka sisältävät eniten rautaa sadassa grammassa. Löydät ruoka-ainekohtaiset rautapitoisuudet täältä.

Raudan imeytymistä kannattaa aina tehostaa hyvillä C-vitamiinin lähteillä sekä vältellä rautapitoisten ruoka-aineiden kanssa samaan aikaan maitotuotteita, kahvia ja teetä, jotka sen sijaan estävät sen imeytymistä.

Liha ja sisäelimet

Rautaa on erityisen paljon lihassa. Etenkin riistassa, kuten hirvenlihassa ja riistalinnuissa sekä poronlihassa on runsaasti rautaa. Myös nauta, lammas sekä sika-nautajauheliha ovat hyviä rautalähteitä. Kaikki lihatuotteet suositellaan kypsennettävän läpikypsiksi.

Sisäelimistä munuaiset ja naudan sydän ovat myös hyvin rautapitoisia. Maksaa tulisi sen runsaasta rautapitoisuudesta huolimatta välttää raskausaikana sen A-vitamiinipitoisuuden takia. Liiallinen A-vitamiini voi olla haitallista sikiölle.

Kala ja äyriäiset

Myös kala ja äyriäiset sisältävät mukavan annoksen rautaa. Kalaa olisi hyvä syödä 2–3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Rautapitoisia ovat etenkin katkaravut, lohi öljyssä sekä tonnikala öljyssä. Muistathan kypsentää kalan sekä äyriäiset kunnolla ennen niiden nauttimista!

Kananmuna

Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti rautaa. Sitä ei tule kuitenkaan nauttia mielin määrin sen korkean kolesterolipitoisuutensa takia. Kananmunat tulisi muistaa keittää kypsäksi asti.

Täysjyväviljatuotteet ja leseet

Viljatuotteista kannattaa suosia erityisesti vehnälesettä sekä täysjyväviljatuotteita. Kasvikunnan lähteistä saatu rauta ei imeydy yhtä helposti, kuin lihasta saatu, mutta voit tehostaa sen imeytymistä C-vitamiinilla. Tämä onnistuu esimerkiksi laittamalla leivän päälle tuoreita kasviksia ja nauttimalla puuron kanssa hedelmiä tai marjoja.

Lehtivihreät, kasvikset ja sienet

Lehtivihreät kuten pinaatti, tilli, persilja, basilika ja herneenverso ovat rautapitoisia syötäviä. Kaikki ruokasienet korvasientä lukuun ottamatta soveltuvat myös tukemaan riittävää raudansaantia. Vihanneksista ja juureksista rautapitoisia vaihtoehtoja ovat porkkana, kesäkurpitsa ja paprika.

Palkokasvit ja pähkinät

Palkokasvit ja pähkinät ovat erityisesti kasvissyöjille hyvä vaihtoehto niiden proteiini- ja rautapitoisuutensa ansiosta. Suosi punaisia, vihreitä ja ruskeita linssejä, valkoisia papuja ja mustapapuja, cashewpähkinöitä sekä kikherneitä.

Entä jos raudanpuutos kehittyy monipuolisesta ruokavaliosta huolimatta?

Vaikka ravintoasiat olisivat mallillaan, voi raudanpuutos kehittyä siitä huolimatta. Rauta imeytyy yksilöllisesti, ja sitä seurataankin säännöllisesti äitiysneuvolassa. Keskustele neuvolassa tarvittaessa rautalisän aloittamisesta.

Mikäli rautalisän aloittamiseen päädytään, tehokas ja vatsaystävällinen vaihtoehto on kotimainen Vitabalansin Ferrodan Fe2+ 100 mg -rautavalmiste.

Ferrodan Fe2+ 100 mg -tabletissa yhdistyvät vatsaystävällinen rauta ja C-vitamiini, joka lisää raudan imeytymistä. Pitkävaikutteinen tabletti vapauttaa rautaa noin kuuden tunnin ajan ja lisää vatsaystävällisyyttä entisestään.

Valmisteessa on rauta(II)bisglysinaattia, josta rauta imeytyy hyvin eikä se ärsytä vatsaa kuten monet muut rautasuolat.

Huomioithan, että ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Lue lisää tuotteesta osoitteesta Ferrodan.fi.

Ferrodan Fe2+ -valmisteet löydät apteekeista tai apteekkien verkkokaupoista.

Ferrodan Fe2+ 100 mg

Vuorokausiannos 1 tabletti sisältää:
rautaa 100 mg
C-vitamiinia 50 mg

Pakkauskoot: 60 tabl. ja 120 tabl.
Valmistusmaa: Suomi

vegaaninen, laktoositon, gluteeniton, sokeritonMitä mieltä olet artikkelista?