Odottavan äidin raudanpuute on hyvin tyypillistä, sillä hän voi tarvita rautaa jopa nelinkertaisen määrän normaaliin verrattuna. Raudan tarpeen suureneminen johtuu äidin verimäärän lisääntymisestä, istukasta ja sikiön kasvusta. Rautalisä on hyvä apu turvaamaan riittävä raudan saanti, mutta kuurin aloittamisesta tulisi aina sopia neuvolassa.

Viimeksi päivitetty 5.4.2020

Ravinto on paras raudan lähde, ja ruokavaliossa kannattaakin suosia erityisesti lihaa, sisäelimiä ja täysjyväviljaa. Samanaikaisesti nautittu C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. Sen sijaan imeytymistä estävät tee, kahvi ja maitotuotteet, joita kannattaa välttää rautapitoisen ruoan tai rautalisän ottamisen yhteydessä.

Usein ruokavalio yksin ei riitä varmistamaan raskausajan riittävää raudan saantia. Raskauden aikana kiertävän veren määrä lisääntyy noin 40 %. Veriplasman määrä lisääntyy enemmän kuin punasolujen määrä, eli käytännössä veri laimenee. Kasvava punasolutuotanto vaatii paljon rautaa, jota kuluu erityisesti loppuraskaudessa myös sikiön punasolutuotantoon.

Jos äidin ruokavaliossa ei ole tarpeeksi rautaa, sikiön raudan saanti nojaa äidin rautavarastoihin. Tämä taas saattaa aiheuttaa äidille raudanpuutosta, joka voi ilmetä väsymyksenä, päänsärkyinä sekä aiempaa herkempänä hengästymisenä.

Onko raudanpuute vaarallista sikiölle?

Odottavan äidin hemoglobiiniarvoja seurataan aktiivisesti äitiysneuvolassa, ja puutostiloihin reagoidaan välittömästi. Tämän ansiosta Suomessa sikiön raudanpuutostilat pystytään ehkäisemään tehokkaasti ja välitöntä vaaraa ei yleensä pääse syntymään.

Jos kuitenkin äidin rautavarasto- eli ferritiiniarvot ovat matalalla, myös sikiön raudanpuutos on mahdollinen. Raudanpuute voi aiheuttaa esimerkiksi pientä syntymäkokoa.

Lisäpuhtia rautavalmisteesta

Riittävä raudan saanti kannattaa varmistaa raskausaikana laadukkaalla ja vatsaystävällisellä rautalisällä, kuten Vitabalansin Ferrodan Fe2+ 100 mg -rautavalmisteella.

Ferrodan Fe2+ 100 mg -tabletissa yhdistyvät vatsaystävällinen rauta ja C-vitamiini, joka lisää raudan imeytymistä. Pitkävaikutteinen tabletti vapauttaa rautaa noin kuuden tunnin ajan.

Valmisteessa on rauta(II)bisglysinaattia, josta rauta imeytyy hyvin eikä se ärsytä vatsaa kuten monet muut rautasuolat.

Huomioithan, että ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Lue lisää tuotteesta täältä.

Ferrodan Fe2+ 100 mg

Vuorokausiannos 1 tabletti sisältää:
rautaa 100 mg
C-vitamiinia 50 mg

Pakkauskoot: 60 tabl. ja 120 tabl.
Valmistusmaa: Suomi

vegaaninen, laktoositon, gluteeniton, sokeritonMitä mieltä olet artikkelista?