Napakorua ei välttämättä tarvitse poistaa vauvavatsan kasvaessa. Ultratutkimuskin yleensä onnistuu korusta huolimatta. Nännikoru pitäisi kuitenkin poistaa, jos aikoo imettää.

Viimeksi päivitetty 17.6.2020

Odotusaikana erityisesti napalävistyksen kohtalo saattaa mietityttää. Napa joutuu raskauden ajan pinnistelemään pinkeän vatsan edessä, ja monella odottajalla napa kiepsahtaa loppuraskaudessa vielä ulospäin.


 


Vaihda raskausajan napakoruun

On mahdollista, että raskauden edetessä navan lävistys kasvaa ulos tai repeää, mutta lävistyksen säilymistä hyvänä voi koettaa edesauttaa. Raskausaikana tavallisen napakorun tilalle kannattaa vaihtaa pidempi koru, sillä lyhyt koru alkaa kasvavan vatsan kanssa painaa ja ärsyttää ihon reunoja.

Monissa lävistysliikkeissä ja nettikaupoissa on saatavilla erityisiä raskausajan napakoruja. Ne ovat paitsi normaalia pidempiä, myös joustavia ja myötäileviä, materiaaliltaan usein teflonia.

Näin vältät lävistyksen umpeutumisen

Osa odottajista päätyy poistamaan lävistyskorunsa raskauden ajaksi kokonaan. Lävistyksen umpeutumisnopeus on yksilöllistä: joillain lävistysreikä umpeutuu herkästi, toisilla koru sujahtaa helposti takaisin usean kuukauden tauosta huolimatta.

Jos toiveissa on korun laittaminen takaisin raskauden jälkeen, voi reiän umpeutumista yrittää ehkäistä käyttämällä korua lävistyksessä aika ajoin, pieniä hetkiä. Sulkeutunutta lävistystä voidaan myös aukoa venytyspuikolla asiantuntevissa lävistysliikkeissä.

Lävistykset ultrassa

Metallinen napakoru voi teoriassa haitata vatsan päältä tehtävää ultraäänitutkimusta. On sairaalakohtaista, toivotaanko odottajaa poistamaan koru ennen ultrausta.

”Oman kokemukseni mukaan koruista ei ole haittaa raskauden aikana eikä ultrassa. Synnyttämään sen sijaan olisi hyvä lähteä ilman lävistyksiä, jos esimerkiksi joudutaankin sektioon kesken alatiesynnytyksen”, sanoo kätilö Kristiina Tervonen Käsi Sydämellä -kätilöpalvelusta.

Imetystä lävistetyillä nänneillä?

Imetystä nännilävistyskorujen kanssa ei suositella, sillä korut voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran vauvalle. Koruissa voi olla myös vauvalle haitallisia bakteereja.

”Toki rintamaito on itsessään hyvin bakteereja tuhoavaa, mutta imetysaikana lävistys olisi hyvä pitää pois rinnasta”, Tervonen toteaa.

Nännilävistys, jonka koru on poistettu, ei yleensä vaikuta imetyksen onnistumiseen tai maidonnousuun. Lävistetyllä nännillä voi siis mainiosti imettää.

”Joskus harvoin lävistysreikä on voinut vaurioittaa maitotiehyitä, jolloin mahdollinen arpeutuminen voi vaikuttaa maidon ulospääsyyn rinnasta. Onneksi rinnanpäässä on useita maitotiehyeiden ulostulopaikkoja, joten todennäköisyys sille, että lävistys olisi arpeuttanut ne kaikki, on äärimmäisen pieni. Joskus maitoa voi tihkua ulos lävistysreiästäkin”, kertoo Tervonen.

Mitä mieltä olet artikkelista?