Vanhemmat eivät välttämättä osaa kovin hyvin ennakoida tunnelmiaan syntymän jälkeen. Etukäteen kannattaakin tyhjentää kalenteri ja rauhoittaa koti vähäksi aikaa.

Viimeksi päivitetty 29.9.2011

Heillä on hyvä syy ja täysi oikeus käpertyä pesäkoloon perheen kesken. Jos sitten sekä äiti että isä haluavatkin nähdä ystäviä ja sukulaisia pian kotiutumisen jälkeen, heitä voi kutsua lyhyelläkin varoitusajalla.Isä on voinut helpottaa oleelliseen keskittymistä kokkailemalla ruokia varastoon pitkin loppuraskautta. Lounaasta on helppo kauhoa osa rasiaan ja pakastaa käteväksi kerta-annokseksi. Kun vanhemmat päättävät avata oven vieraille, nämä tuovat usein mukanaan rotinoita eli ainakin kahvileivät, parhaimmassa tapauksessa kokonaisia aterioita.

Vieraita kannattaa käyttää muutenkin hyväkseen. Lähes kaikki haluavat auttaa, mutta toisten kodissa on hankala tarttua toimeen. Niin epäluontevalta kuin se etukäteen saattaakin tuntua, isän kannattaa opetella laittamaan roskapussi kotiin lähtevän vieraan kouraan.

Jos äidin tunnetilat ovatkin heitelleet raskauden aikana, synnytyksen jälkeen hän on todennäköisesti fyysisesti ja henkisesti vielä paljon herkempi. Vaikka äiti saattaa tuntua joissain suhteissa suhteettoman energiseltä – äitiyshormonit tekevät ihmeitä tilanteessa, jossa yöuni saattaa koostua vartin pätkistä – hänen tarpeensa ja uupumuksensa kannattaa ottaa tosissaan. Isän raskauden aikana vahvistamia kotitalousrutiineja tarvitaankin nyt vielä enemmän kuin viikkoa paria aiemmin.

Mitä mieltä olet artikkelista?