Vaikka homma näyttäisi helpolta sohvalla istuskelulta, pitkät imetysmaratonit voivat olla äidille raskaita sekä fyysisesti että henkisesti.

Vastasyntynyt alkaa syödä rintaa ja tilata maitoannostaan usein jo parin tunnin ikäisenä, ennen kuin maito on edes noussut. Siitä eteenpäin noin puolentoista kuukauden ajan vauva saattaa hereillä ollessaan lähinnä imeä rintaa. Tuoreet vanhemmat saattavat olla ällikällä lyötyjä siitä, kuinka paljon aikaa vauvan imetykseen menee.

Isä voi helpottaa imetystä monin keinoin, esimerkiksi tukemalla, kannustamalla ja kehumalla imettäjää. Vaikka homma näyttäisi helpolta sohvalla istuskelulta, pitkät imetysmaratonit voivat olla äidille raskaita sekä fyysisesti että henkisesti.

Välillisesti isä voi osallistua huolehtimalla naisensa ruokkimisesta: kokkaamalla tai tilaamalla noutoruokaa ja kantamalla imetystuolin läheisyyteen vesituoppeja. Hän saattaa olla ongelmatilanteissa tolkullisempi henkilö etsimään tietoa netistä tai soittamaan neuvolaan tai imetystukipuhelimeen.

Jos taas vauva saa ravintonsa kokonaan tai osittain pullosta, isällä on tietenkin varsin konkreettinen mahdollisuus jakaa ruokintavastuuta. Hän voi myös ottaa tehtäväkseen tuttipullojen, hörpytyskupin tai rintapumpun pesemisen ja steriloimisen.

Vauvan ruokkimiseen liittyvistä suunnitelmista ja toiveista kannattaa jutella jo ennen lapsen syntymää, vaikka suunnitelmat eläisivätkin matkan varrella. Imetys on usein herkkä aihe erityisesti äidille, ja mies tekee viisaasti, jos kuuntelee puolisoaan tarkkaan ja pyrkii mahdollisuuksien mukaan tukemaan häntä kaikenlaisissa imetykseen liittyvissä ratkaisuissa.

Mitä mieltä olet artikkelista?  

JAA
Edellinen artikkeliIsän 40. raskausviikko: Sairaalaan ja takaisin
Seuraava artikkeliIsän 42. raskausviikko: Pesässä