Ylipaino ei vaikuta heikentävästi pelkästään naisen hedelmällisyyteen. Liikakilot tekevät hallaa myös miehen lisääntymisterveydelle.

Viimeksi päivitetty 26.8.2009

Miehen ylipaino heikentää siemennesteen laatua. Tanskassa, Australiassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa kuluneen kymmenen vuoden aikana tehtyjen tutkimusten tulokset viittaavat kaikki samaan suuntaan.


 


Lue myös: Siittiöt sekaisin marista

Neljännes vähemmän siittiöitä

Muutama vuosi sitten tehdyssä tanskalaistutkimuksessa havaittiin, että ylipainoisten (painoindeksi yli 25) miesten siittiöiden määrä oli lähes neljänneksen alhaisempi kuin normaalipainoisten miesten.

Myös siittiöiden tiheys – kuinka paljon siittiöitä on millilitrassa siemennestettä – oli selvästi alhaisempi ylipainoisilla miehillä.

Lue myös: Vanha isä on riski

Väärät hormonit, huono ravinto 

Ylipaino voi häiritä siittiöiden tuotantoa monella tavalla.

Ylipainoisilla miehillä runsas rasvakudos muodostaa ylimääräistä estrogeenia, mikä voi jarruttaa siittiöiden tuotantoa. Liikakilot myös heikentävät testosteronin tuotantoa.

Ylipainoiset miehet syövät myös keskimäärin epäterveellisemmin kuin normaalipainoiset. Huonolaatuinen, ravintosisällöltään köyhä ruokavalio ei tarjoa tarpeeksi kunnollisia rakennusaineita hyvälaatuiselle siemennesteelle.

Lue myös: Miehestä johtuva lapsettomuus

Kiveksillä liian kuumat oltavat

Kivesten tehtävä on pitää siittiöt sopivassa lämpötilassa. Kivesten lähettyville kertyvä ylimääräinen rasva saattaa häiritä kivesten tehtävää. Kilot toimivat toppauksena, jonka vaikutuksesta kivesten lämpötila on siittiöille liian korkea.

Lasta toivovien kannattaa tähdätä normaalipainoon, sillä myös alipainon on huomattu heikentävän sekä miesten että naisten hedelmällisyyttä.

Lähteet:

WebMD: Obesity Takes Toll on Sperm and Fertility
BBC News: Being too fat ’can damage sperm’
Lateline: Male fertility linked to obesity: study

Mitä mieltä olet artikkelista?