Mies! Oletko syönyt riittävästi kasviksia? Jos foolihappoa sisältävät ruoka-aineet ovat jääneet lautasellesi, olet saattanut vaarantaa siittiöittesi kuntoa.

Viimeksi päivitetty 24.11.2008

Myös miehen ruokavaliolla on merkitystä lasta yritettäessä.
(Kuva: iStockphoto)
 Olemme tottuneet ajattelemaan, että naisten terveellinen ruokavalio vaikuttaa positiivisesti hedelmällisyyteen. Mutta myös miesten ruokavaliolla on merkitystä sperman laatuun.
Science Daily uutisoi Kaliforniassa tehdystä tutkimuksesta, jossa selvisi, että runsaasti foolihappoa saaneilla miehillä oli 19 prosenttia vähemmän epänormaaleja kromosomipoikkeamia siittiöissä kuin foolihappoa keskivertomääriä nauttineilla miehillä. Vähiten foolihappoa saaneiden miesten spermasta löytyi 20 prosenttia enemmän kromosomipoikkeamia kuin kärkiryhmältä.
Siittiöiden kromosomipoikkeamat tuottavat keskenmenoja ja kehityshäiriöitä. Esimerkiksi Downin oireyhtymä ja ylimääräinen X-kromosomi saattavat juontua siittiön kromosomihäiriöstä. Miehillä on yleensä 1-4 prosenttia kromosomihäiriöisiä siittiöitä spermassa.
Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, millä tavalla kromosomihäiriöt syntyvät solujakautumisen yhteydessä. Foolihappotutkimus osoittaa ainoastaan, että tutkitulla 97 miehen ryhmällä foolihappo näytti vähentävän kromosomihäiriöiden määrää merkittävästi.
Vaikka tutkimustulokset osoittautuisivatkin vääriksi, ei foolihapon nauttimisesta ole miehillekään mitään haittaa. Foolihappoa saa runsaasti esimerkiksi pinaatista, parsakaalista, sitrushedelmistä, maksasta ja palkokasveista.
Teksti: Jarkko Uro
Lähde:
Lue myös:

Siittiön päiväkirja
Viimeinen käyttöpäivä spermalle
Mies, malttia pyöräilyyn
Kolajuoma heikentää sperman laatua

Mitä mieltä olet artikkelista?