Kuumetaudin jälkeen miehen lisääntymissolut ovat varsin heikossa hapessa. Kova lämpö aiheuttaa DNA-vaurioita siittiöille.

Viimeksi päivitetty 26.5.2010

Mies kuumeessa

Pahus! Kuumetta. Koittakaa kestää pikku siittiöt!Kun mies viruu kuumeessa, kärsivät myös siittiöt. Noussut lämpötila ei ole pikku veijareille herkkua.

”On ollut jo pidempään tiedossa, että kuume heikentää siittiöntuotantoa. Siittiöiden määrä ja liikkuvuus huononevat”, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Jarna Moilanen Väestöliiton klinikalta kertoo.

Tyypillinen kuumetauti riittää heikentämään mieskuntoa.

”Yleensä 38–39 asteen kuume saa aikaan siittiövaurioita. Eri miesten herkkyydessä voi olla eroja, mutta tästä ei ole olemassa tarkkoja tietoja”, Moilanen sanoo.

Vauvoja kuumeen jälkeen?

Vaurioituneiden siittiöiden häviäminen siemennesteestä kestää keskimäärin 3 kuukautta.

”Siittiöiden muodostuksen toipumisessa on yksilöllisiä eroja, ja joillakin on todettu, että menee puolikin vuotta ennen kuin tilanne palaa ennalleen”, professori Aarne Koskimies kertoo Felicitas-klinikalta.

Olisiko sitten syytä pidättäytyä lapsentekopuuhista siihen saakka kunnes pikku veijarit ovat täydessä kunnossa?

”En usko. Luonto hoitaa asian niin, että vaurioituneet siittiöt eivät pääse hedelmöittämään. Munasolu pystyy myös korjaamaan pieniä DNA-vaurioita hedelmöitystapahtumassa”, Koskimies kertoo.

Miehen kuumetaudin jälkeen raskauteen saattaa olla ainoastaan pienemmät mahdollisuudet.

Teksti: Jarkko Uro

Lue myös:

Miten käy siittiöille saunassa?

Siittiön päiväkirja

Viimeinen käyttöpäivä spermalle

Mies, malttia pyöräilyyn

Kolajuoma heikentää sperman laatua

Mitä mieltä olet artikkelista?