Vaikka ihmisillä ei ole vuodenkiertoon sidottua kiima-aikaa, kuten monilla eläimillä, saattaa valon lisääntyminen vaikuttaa myös ihmisten hedelmällisyyteen ainakin hieman.

Viimeksi päivitetty 31.3.2008

Vaikuttaako vuodenaika hedelmöittymisen todennäköisyyteen? Tuleeko kesällä helpommin raskaaksi kuin talvella?

Asiantuntija vastaa:

Pohjolassa, jossa valon määrä vaihtelee runsaasti vuodenaikojen mukaan, voisi ajatella, että valo edistäisi hedelmällisyyttä.

Ihmisellä ei kuitenkaan ole todettu käpylisäkkeestä erittyvän melatoniinin erityksessä sellaista voimakasta vaihtelua valoisuuden mukaan, kuten vuodenajan mukaan lisääntyvillä eläimillä, vaikkapa lampaalla ja vuohella.

Kuitenkin, Pohjois-Suomen naisten keskuudessa melatoniinin eritystä on tutkittu eri vuodenaikoina ja on todettu, että kesällä melatoniin pitoisuudet ovat pienempiä, mikä voisi edistää ovulaatiotapahtumaa.

Saadut tulokset viittaisivat siihen, että myös ihmisellä on jossain määrin hedelmällisyyden vaihtelua vuodenaikojen mukaan.

Hedelmöityshoitojen raskaustuloksissa ei ole kuitenkaan voitu osoittaa mitään merkittäviä vaihteluja vuodenaikojen suhteen.

Valoisa vuodenaika on kuitenkin meille kaikille tärkeä ajankohta, jolloin voimme rentoutua ja nauttia vapaudesta ja luonnossa olemisesta.

Aarne I. Koskimies, Felicitas-Klinikka
dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

 

Mitä mieltä olet artikkelista?