Vaikka ihmisillä ei ole vuoden kiertoon sidottua kiima-aikaa, kuten monilla eläimillä, voisiko valon määrän lisääntyminen silti lisätä raskaaksi tulon mahdollisuutta myös meillä?

Viimeksi päivitetty 11.4.2022

Kävijä kysyy:

Vaikuttaako vuodenaika hedelmöitymisen todennäköisyyteen? Tuleeko kesällä helpommin raskaaksi kuin talvella?

Asiantuntija vastaa:

Pohjolassa, jossa valon määrä vaihtelee runsaasti vuodenaikojen mukaan, voisi ajatella, että valo edistäisi hedelmällisyyttä.

Ihmisellä ei kuitenkaan ole todettu käpylisäkkeestä erittyvän melatoniinin erityksessä sellaista voimakasta vaihtelua valoisuuden mukaan, kuten vuodenajan mukaan lisääntyvillä eläimillä, vaikkapa lampaalla ja vuohella.

Kuitenkin, Pohjois-Suomen naisten keskuudessa melatoniinin eritystä on tutkittu eri vuodenaikoina ja on todettu, että kesällä melatoniin pitoisuudet ovat pienempiä, mikä voisi edistää ovulaatiotapahtumaa.

Saadut tulokset viittaisivat siihen, että myös ihmisellä on jossain määrin hedelmällisyyden vaihtelua vuodenaikojen mukaan.

Hedelmöityshoitojen raskaustuloksissa ei ole kuitenkaan voitu osoittaa mitään merkittäviä vaihteluja vuodenaikojen suhteen.

Valoisa vuodenaika on kuitenkin meille kaikille tärkeä ajankohta, jolloin voimme rentoutua ja nauttia vapaudesta ja luonnossa olemisesta.

Aarne I. Koskimies, Felicitas-Klinikka
dosentti, lääketieteen ja kirurgian tohtori, naistentautien, synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Lue myös:

 

Mitä mieltä olet artikkelista?