"Harrasta seksiä säännöllisesti, jos haluat tulla raskaaksi. Muista olla tarkkana, ettei ovulaatio pääse lipsahtamaan ohi. Ja ennen kaikkea: nauti siitä rennosti!" Kyllä kyllä. Mutta mitä jos koko touhu on toistuvan yrittämisen paineessa alkanut tuntua suorittamiselta ja pakkopullalta?

Viimeksi päivitetty 1.12.2023

Kun seksistä on tullut spontaanin hauskanpidon sijaan kalenteriin ohjelmoitua jyystämistä, voi olla vaikea löytää rentoa ja huoletonta suhtautumista siihen.


 


Munasolu saattaa olla kypsä ja vastaanottavainen, mutta oma olo on lähinnä kypsä. Siltikin, taas on avattava virsikirjan kannet ja veisattava – muuten pitää taas odottaa kuukauden päivät.

Munasolu saattaa olla kypsä ja vastaanottavainen, mutta oma olo on lähinnä kypsä.

”Toive raskaudesta koskettaa parin seksuaalisuutta hyvin konkreettisesti. Erityisesti hedelmöitymiselle otollisimman eli ovulaatioajankohdan yhdyntöihin tulee nautinnon lisäksi toinenkin tavoite, raskauden alkaminen. On tavallista, että toiveen ja tavoitteen toteutumatta jääminen herättää monenlaisia tunteita, jotka saattavat myös alkaa ahdistaa”, seksuaaliterapeutti Kaisa Forsman-Behm sanoo.

Puhuminen on vaikeaa, mutta tärkeää

Suorituspaineet voivat vetää haluttomaksi niin naisen kuin miehenkin. Seksihalujen herättelyyn kyllä löytyy jos jonkinlaista vinkkiä, mutta jos perusseksikään ei maistu, millä libidolla olisi tarkoitus jaksaa venyä mielikuvituksellisiin kokeiluihin?

Tärkein lääke ahdistuksen purkamiseksi Forsman-Behmin mukaan on puhuminen, vaikka seksuaalisuuteen liittyvistä asioista puhuminen oman kumppanin kanssa voi olla yllättävän vaikeaa. Yrittää kannattaa silti:

”Silloin kun seksuaalisuus aiheuttaa enemmän mielipahaa kuin mielihyvää puhuminen ja tunteiden jakaminen helpottaa oloa ja vahvistaa läheisyyden ja kiintymyksen tunnetta parisuhteessa”, hän kannustaa.

Usein vaikeista asioista puhuminen vähentää huolia ja ahdistusta siinä määrin, että myönteisille seksuaalisille tunteille tulee tilaa.

Vaikeiden asioiden tunnustaminen ja käsittely yhdessä lähentää paria. Kenties voidaan sopia, että tällä kertaa seksin ei tarvitse olla mielihyvän ilotulitusta, vaan on ihan ok, että molemmat vain suorittavat osuutensa. Ja kenties juuri siihen tilanteeseen pääseminen auttaakin löytämään ilon ja nautinnon uudelleen.

”Usein vaikeista asioista puhuminen vähentää huolia ja ahdistusta siinä määrin, että myönteisille seksuaalisille tunteille tulee tilaa”, Forsman-Behm huomauttaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?