Tutkijat ovat löytäneet tavan ennustaa naisen hedelmällisyyden pituus. Tulos on mullistava, sillä nykypäivänä monet lykkäävät lastenhankintaa liian pitkälle.

Viimeksi päivitetty 17.6.2011

Utrechtin yliopistossa Hollannissa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin 257 naisen Anti-Muller-hormonitasoja (AMH). Naiset olivat iältään 21—46 -vuotiaita.Tutkimus vahvistaa olettamuksen siitä, että AMH-tasot ovat suhteessa siihen, minkä ikäisenä naisen vaihdevuodet alkavat. Näin ollen tasoja mittaamalla pystytään ennustamaan, mihin asti naisen hedelmällinen ikä jatkuu.

Tieto on nykypäivänä tärkeä, sillä monet suunnittelevat ensin uran ja jättävät lapsenteon myöhemmälle iälle. Vaihdevuodet alkavat 40—60 ikävuoden välissä. Hedelmällisyys alkaa kuitenkin laskea selvästi jo kymmenen vuotta ennen menopaussin alkamista.

AMH-hormonitestillä voisi tutkia jo etukäteen, minkä ikäiseksi saakka naisella on mahdollista hankkia lapsia. Jos naisen vaihdevuodet alkaisivat varhain, mutta hän ei olisi vielä valmis hankkimaan lapsia, voisi munasoluja pakastaa.

Tulokset julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Teksti: Jarkko Uro

Lähde: Science Daily

Mitä mieltä olet artikkelista?